Nyílt nap a Tájépítészeti és Településtervezési Karon

Környezetvédelmi fesztiválként hirdette meg nyílt napját a Tájépítészeti és Településtervezési Kar, amire január 22-én került sor a Budai Campuson. Az eseményen bemutatkozó tanszékek és szakmai szervezetek kiválóan példázták, hogy az itt képzett tájrendező és kertépítő mérnökök, tájépítészek és településmérnökök az emberekért dolgoznak, kisebb és nagyobb közösségek számára alkotnak interaktív csapatmunkában.

Dr. Boromisza Zsombor oktatási és kutatási dékánhelyettes elmondta, hogy olyan szakembereket képeznek, aki egyszerre  használnak munkájuk során esztétikai, ökológiai és műszaki ismereteket. Tudásukat kreatív alkotási folyamatban érvényesítik. A tájépítész kicsit természettudós, kicsit műszaki szakember, ugyanakkor nyitott és érzékeny a szépségre. A legfontosabb tulajdonsága azonban a kíváncsiság. Mivel elégedetlen, változtatni, alakítani akar a környezetén. Ezt a tér különböző léptekeiben tudja megtenni, egy kertrészlettől akár az ország egészére kiterjedő területi tervezésig. Alapszemlélete az, hogy mindig emberekért dolgozik.

A természet alaposabb megfigyelésére nyilván sokan kaptak kedvet Potyó Imre 2018-ban az Év természetfotósa címmel elismert környezetkutató kétszáz képpel illusztrált előadásán; környezetünk megőrzésének hétköznapi lehetőségeire pedig Puskás Peti hívta fel a figyelmet. Végül Nádasy László, a Tájvédelmi és Tájrehabilitációs Tanszék egyetemi tanársegédje vezetésével a Budai Arborétumban tettek sétát a pályaválasztás előtt álló fiatalok.

A képek Balázs Gusztáv felvételei.