Nyilvánosságra hozták a Quacquarelli Symonds legfrissebb felsőoktatási rangsorát

Tíz magyar egyetem került fel a Quacquarelli Symonds legfrissebb képzésterületi rangsoraira. A mezőgazdasági képzések listáján a Szent István Egyetemet a 201-250. helyre sorolták, mely Magyarországról a legjobb eredmény.

Szerda hajnalban hozták nyilvánosságra a brit Quacquarelli Symonds (QS) képzésterületi listáit, amelyekre több magyar egyetem is felkerült. A QS nemzetközi szakterületi rangsorok készítői négy szempontot vesznek figyelembe: az intézményhez köthető tudományos munkák idézési gyakoriságát, az intézmény hírnevét a tudományos szférában, a munkáltatói véleményeket, az idézettségre utaló bibliográfiai indikátort. A 2019-es QS-rangsor összesen negyvennyolc különböző képzési területen listázza a világ egyetemeit.

Rendkívül örömteli, hogy a Szent István Egyetem 2018-hoz képest minimum ötven helyet javított, hiszen míg 2018-ban a 251-300. helyen volt rangsorolva a mezőgazdasági képzéseket kínáló egyetemek között, addig most a 201-250. helyen végzett. A Szent István Egyetem fontos stratégiai partnerei közül ezen a listán a Wageningen Egyetem az 1., a Cornell Egyetem a 6., a Purdue Egyetem pedig a 12. helyen végzett.

A természettudományok, a mérnöki és az orvosi képzések nemzetközi rangsorára is több magyar egyetem került fel: a Műegyetem például többek között az informatikai, kémiai, gépészmérnöki képzések listáján is szerepel, az orvosi képzések rangsorára pedig mind a négy magyar orvostudományi egyetem felkerült, a legjobb eredményt a Semmelweis Egyetem érte el.

A bölcsészettudományi terület listáján a CEU a 143. helyet, az Eötvös Loránd Tudományegyetem pedig a 401-450. helyet szerezte meg. A mérnöki-technológiai képzési terület QS-rangsorában csak egy magyar felsőoktatási intézmény szerepel, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemet a 401-450. kategóriába sorolták a QS szakemberei.

Az élet- és orvostudomány területén a magyar felsőoktatási intézmények közül a Semmelweis Egyetem érte el a legjobb eredményt, a QS szakemberei a 308. helyre sorolták. A listára felkerült a Debreceni Egyetem és a Szegedi Tudományegyetem is, mindkét intézmény a 451-500. helyezést kapta meg.

Forrás: eduline.hu