OTDK: Agrártudományi Szekció Debrecenben

Tizenkét év után ad újra otthont a Debreceni Egyetem az Országos Tudományos Diákköri Konferencia Agrártudományi Szekciójának. Április 16-a és 18-a között 27 tagozatban minden eddiginél több, csaknem 300 hallgató, köztük nagy számban a Szent István Egyetemről érkezett fiatal mutatja be kutatási eredményeit az agrárkaron.

A Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Karon hat évtizedes múltra tekint vissza a tudományos diákköri tevékenység, ez idő alatt két és félezer debreceni agráros hallgató gondolta úgy, hogy a kutatásban látja a jövőt, mondta a nyitóünnepségen dr. Komlósi István dékán.

Példaértékű az OTDK Agrártudományi Szekciója, hiszen a magyar vidék értelmiségét kívánjuk újraépíteni és éppen emiatt rendkívüli jelentőségű az, hogy már a középiskolás korosztályt is ösztönözzük a kutatói pályára. Megnyitjuk előttük ezt a tudományos tehetséggondozó fórumot, ami egyedülálló a világon, tavaly bekerült a Magyarság Láthatatlan Szellemi Múzeumába, hangsúlyozta Szendrő Péter, az Országos Tudományos Diákköri Tanács elnöke.

Nagy István agrárminiszter az eseményt megnyitó beszédében a fiatal kutatókat a globális kihívásokra adandó válaszok keresésére biztatta. Meggyőződése, hogy a globális jelenségekből adódó kihívásokra tisztán agrárválasz nem létezik, csak a társtudományokkal együtt lehet kidolgozni a megoldásokat.

Balázs Gusztáv felvételei