Pályairány kijelölése a Szent István Egyetem Állásbörzéjén

Az állásbörzék csaknem másfél évtizede kapcsolódnak a magyarországi felsőoktatási rendszerhez. Az idei esztendőben sincs ez másképp, hiszen számos egyetem, így a Szent István Egyetem is, teret adott a munkaerő-piaci „egymásra találás” ezen formájának. A Szent István Egyetem (SZIE) Állásbörzéje 2019. április 10-én 10 órakor nyitotta meg kapuit Gödöllőn, ahol több mint félszáz kiállítóval és közel 800 állásajánlattal, számtalan gyakornoki lehetőséggel és különleges programokkal várták az érdeklődőket az egynapos rendezvényen. Az Állásbörzével egy időben került sor a Kooperatív Gyakorlati Szakmai Börzére.

A munkaerő-piaci kereslet és kínálat egymásra találásának tökéletes helyszíne az Állásbörze, ahol a személyes találkozás keretében kiváló lehetőség nyílik a kiállítók, mint leendő munkáltatók számára, hogy kiválasszák a számukra megfelelő, képzett munkatársakat. Másfelől a rendezvény felkészíti az egyetemi hallgatókat, mint leendő munkavállalókat a diploma utáni elhelyezkedésre, a személyes kapcsolatfelvétel során pedig komplexebb képet kaphatnak a munkaerőpiacról. Multinacionális vállalatok, kis- és középvállalkozások, állami szervezetek, diákszövetkezetek és tanácsadó cégek várták ajánlataikkal az elhelyezkedni kívánó hallgatókat, valamint a Gödöllőről és a környező településekről érkező lakosokat, a munkahelyet váltani szándékozó munkavállalókat. A SZIE Állásbörzére így nem csak az egyetem hallgatóit várták, mivel olyan kiállítók is megjelennek, akik alap- vagy középfokú végzettségű munkavállalókat kerestek.

A potenciális munkavállalók felkészülését számos személyre szabott, az álláskeresés során hasznosítható tanácsadás és program segítette, mint például önéletrajz-írási tanácsadás, magyar és idegen nyelvű próbainterjú, számítógéppel támogatott pályatanácsadás, pályaorientációs grafológia, CV-fotózás. Továbbá a kiállítók a sikeres álláskeresési technikák kulisszatitkaiba is beavatták a látogatókat szakmai előadásaikon keresztül.

Az Állásbörzét megelőző Felkészítő Napok kiváló alkalmat jelentettek a hallgatók számára, hogy térítésmentes tanácsadásokon és előadásokon eredményesen készüljenek fel a munkakeresésre, a toborzási szituációkra, a pontosabb pályairányok kijelölésére.

A rendezvényen készült videó az alábbi linken érhető el.