Rektori látogatás a Bruttó Nemzeti Boldogság földjére

A 2017-ben elnyert Erasmus Nemzetközi Kreditmobilitási projekt egyik legegzotikusabb partnerországába, Bhutánba utazott Dr. Palkovics László rektor, Simonné Dr. Sarkadi Livia nemzetközi ügyekért felelős rektorhelyettes és Dr. Tarr Zsuzsanna, a Nemzetközi és Külkapcsolati Központ vezetője. A látogatásra az egyetem 3. Nemzetközi hetének rendezvénysorozata után, május második hetében került sor. Az Új-Delhi és Paro közötti repülőűton a rektori delegáció együtt utazott az előző héten a SZIE-n vendégeskedő 5 bhutáni kollégával.

A rektori látogatásnak kettős célja volt, egyrészt a legmagasabb egyetemi vezetői szinten megerősíteni az együttműködést bhutáni partnerünkkel, a Royal Thimphu College-al, másrészt a 2014-ben a SZIE-re látogató és a kapcsolat kialakítását lehetővé tevő Ashi Choden Sangay Wangchuck bhutáni anyakirálynővel való személyes találkozás alkalmával beszámolni az elmúlt 5 év aktivitásáról. Az audiencia az anyakirálynő édesapjának egy nappal érkezésünk előtti halála (http://www.bbs.bt/news/?p=114215) miatt sajnos elmaradt.

A Royal Thimphu College (RTC) munkatársai, élükön Samir Patel fejlesztésért és külső kapcsolatokért felelős dékánnal, gazdag programot állítottak össze a rektori delegáció számára. A campus, mely a főváros feletti hegyoldalon, mesés környezetben helyezkedik el, kiváló környezetet biztosít az ott tanuló hallgatók számára. A rektori delegáció hasznos megbeszélést folytatott az intézményt vezető elnökkel, Tshewang Tandinnal és kollégáival a kölcsönös bemutatkozást követően. Lehetőség adódott a kint tartózkodó SZIE-s hallgatókkal, Domahidi Ákossal és Bíró Attilával való találkozásra is, akik mindketten egy teljes évet töltenek Bhutánban. A delegáció megismerhette azt a két hallgatólányt is, akik 2019 szeptemberében kezdik meg részképzési tanulmányukat Gödöllőn. A hallgatók rendkívül udvariasak és felkészültek voltak Magyarországgal és a SZIE-vel kapcsolatban, és örömmel jegyzetelték az elsőkézből kapott válaszokat elsősorban operatív kérdéseikre.

A Nemzetközi héten résztvett bhutáni kollégákkal való hosszabb tárgyalás során a delegáció részletesen elemezte a rendezvénnyel kapcsolatos tapasztalatokat. A külföldi vendégek elismeréssel szóltak többek között a szervezésről, a kari bemutatkozások magas színvonaláról, követendő jó példának találták a bemutatkozó videókat, amit előzetesen meg kellett küldeniük és nagyon dícsérték a szabadidős programokat is. Számos hasznos javaslattal éltek, ami a jövőben elősegítheti a Nemzetközi és Külkapcsolati Központ által szervezett rendezvények komfortosabbá tételét.

A delegáció látogatást tett a helyi élelmiszerbiztonsági hivatalban, ahol a BAFRA (Bhutan Agriculture and Food Authority Agency) vezetője elmondta, hogy legnehezebb feladatuk a Bhután és India közötti 700 km-es határon keresztül az import növények és állatok ellenőrzése. Magyarországhoz hasonlóan a legtöbb problémát náluk is a mikotoxin okozza, illetve Bhutánban is egyre inkább törekszenek a GMO mentességre. A bhutáni Mezőgazdasági és Erdészeti Minisztériumban a kertészeti részleg vezetője mutatta be a tevékenységüket.

Bhutánban a földterület csupán 8%-a művelhető meg, ennek kevesebb, mint a felén folyik mezőgazdasági termelés. A gépesítés alacsony fokú, nem éri el az 50%-ot. A kormány ambíciózus terve, hogy 2020-ra a termelés 100%-ban biotermesztésű legyen és mielőbb önellátóak legyenek, ezzel is függetlenítve magukat Indiától.

A delegáció számára érdekes élményt nyújtott egy organikus kertészettel foglalkozó cég megismerése, akik alma-, körte-, szilva- és cseresznye-ültetvényeken gazdálkodnak, továbbá 5 fűtés nélküli üvegházban, igen mostoha körülmények között, bioparadicsom-, eper- és fűszernövény-termesztéssel foglalkoznak. A helyi piacon történt látogatás során lehetőség nyílt számos különleges csili- és burgonyfajta megismerésére.

A szoros szakmai programok mellett lehetőség nyílt egy kézműves papírmanufaktúra, a királyi Textil Akadémia meglátogatására, valamint testedzésként a lélekemelő, 900 méter szintkülönbségű zarándokút megtételére is. A Tigris Fészek 3120 méter magasan, a Paro-völgy felett lebegő kolostor a himalájai buddhizmus egyik legfontosabb kegyhelye.

A rektori delegáció látogatása során megerősítést nyert, hogy a Royal Thimphu College és a SZIE számos oktatási és kutatási területen tudja bővíteni az együttműködést. Ilyen a biogazdálkodás, gyógynövénytermesztés, vadgazdálkodás, kertészet és tájépítészet. Ennek figyelembevételével a soron következő Erasmus Kreditmobilitási kvóták megpályázásánál a fenti területek nagy hangsúlyt fognak kapni.