Megalakul a Szent István Egyetem konzisztóriuma

Gödöllő, 2016. február 10.

Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere a mai napon átnyújtotta a megbízóleveleket a Szent István Egyetem konzisztóriumi tagjainak. A konzisztórium tagja a Szent István Egyetem rektora és kancellárja, három, az Egyetemmel jogi viszonyban nem, de szakmai viszonyban álló tagot pedig Balog Zoltán miniszter delegált az Egyetem, az Egyetemi Hallgatói Önkormányzat és a felsőoktatási intézmény gazdasági-társadalmi környezetének javaslata alapján. 

A Szent István Egyetem konzisztóriumának tagjai: Dr. Tőzsér János rektor, Figler Kálmán kancellár, Darabos Tamás, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara főigazgatója, Dr. Jenes Barnabás, a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ főigazgatója, valamint Lázár Vilmos, a Magyar Lovas Szövetség elnöke.

Az új típusú tanácsadói testület feladata többek között az Egyetem Intézményfejlesztési Tervében javasolt fenntartói módosítások véleményezése, valamint az intézmény éves költségvetésének és vagyongazdálkodási tervének megvitatása, elfogadása.

A konzisztórium nem vállal felelősséget az egyes döntésekért, nincs vétójoga, de egyetértési joggal bír, továbbá az Egyetem szenátusa elé csak abban az esetben kerülhetnek a döntésre váró ügyek, ha azzal a konzisztórium is egyetért.

Darabos Tamás korábban tanácsadóként, felsővezetőként dolgozott banknál, biztosítónál és egyéb szolgáltató szervezeteknél, s több mint egy éve csatlakozott a Nemzeti Agrárgazdasági Kamarához. A Kamara a Szent István Egyetem egyik kiemelt szakmai együttműködő partnere, s az Egyetemmel közösen célul tűzte ki az agráriumhoz és a vidékfejlesztéshez kapcsolódó szakmák, képzések népszerűsítését a fiatalok körében.

Dr. Jenes Barnabás a Mezőgazdaságtudomány Kandidátusa, a Szent István Egyetem jogelőd intézményében, a Gödöllői Agrártudományi Egyetemen növényvédő szakirányon végzett. A Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ hosszú évek óta a Szent István Egyetem stratégiai partnere, számos kutatási, fejlesztési, innovációs és pályázati projektben működik együtt a két intézmény.

Lázár Vilmos a fogathajtó világ, a hazai és a nemzetközi sportélet kiemelkedő személyisége, hétszeres kettesfogathajtó világbajnok. Összesen 12 világbajnoki érem tulajdonosa. Tízszeres magyar bajnok, kilencszeres magyar Derby-győztes. A lovassport Örökös Bajnoka. A Szent István Egyetem „Egyetemi Lovastanára”. A CBA Felügyelőbizottságának elnöke, a Lázár Lovaspark társtulajdonosa, a Nemzeti Vágta elnöke és társtulajdonosa. Jelentős sport-, gazdasági-, társadalmi- és politikai-kapcsolati tőkével rendelkezik.

A konzisztóriumi tagok megbízatása öt évre szól, újraválaszthatók és társadalmi munkában végzik a tevékenységüket.