Sikerrel vettük az akadályokat az online oktatás terén

Az online térben zajló távoktatás közel sem olyan, mintha az ember többszázfős előadóban állva, a tábla előtt magyarázná el hallgatóinak a tananyagot. Hiányzik a személyes jelenlét, melynek köszönhetően azonnal érezhetővé válik, hogy a hallgatóság érti-e az elhangzottakat vagy sem, hiányzik a testbeszéd, ami személyes jelenlét esetén oly sokat hozzátesz egy előadás témájának megértéséhez, és hiányoznak azok az anekdoták is, amelyek a tananyaghoz kapcsolódnak, de emlékezetessé teszik az előadást és magát az előadót is. A koronavírus-járvány okozta veszélyhelyzet alatt azonban nem volt választás, egészségünk érdekében teljes mértékben át kellett állni az online távoktatásra.

Oktatóink az online órák megtartásához különböző felületeket választottak, így volt, aki videokonferencia-rendszereken keresztül adta le a tananyagot, de olyan is akadt, aki korábbi diái alá mondta fel a tudnivalókat. Az órai feladatokat gyakran beadandók váltották fel, melyek elkészítéséhez nagy segítséget jelentett, hogy egyes tankönyveket, szakcikkeket és segédanyagokat a veszélyhelyzet idejére ingyenesen elérhetővé tettek a kiadók. Persze sajnálatos módon az igazán gyakorlatias órák online megtartására sok esetben nem volt mód, ezek pótlására várhatóan 2020. augusztus 24. és szeptember 7. között lesz lehetősége a hallgatóknak.

A veszélyhelyzet okozta kihívások változást hoztak a doktori védések lebonyolításában is. Egyetemünk sikerrel reagált ezekre is, így május 14-én sor kerülhetett az első online nyilvános vitára. Hrács Krisztina ezen a napon sikerrel védte meg „Nagyszemcsés és nano cink-oxid hatásai különböző életmenet-stratégiájú fonálférgekre; Yiphinema vuittenezi és Panagrellus redivivus” című doktori értekezését, témavezetője Dr. Nagy Péter István volt. A Jelölt és a Bizottság tagjai a nyilvános védés elvárásainak megfelelően, szabályosan végezték munkájukat, a védéshez emellett szépszámú hallgatóság is csatlakozott az online platform segítségével. Ez a nap minden résztvevő számára emlékezetes marad, hiszen egy kicsit mindannyian beírták magukat az Egyetem történetébe.

A május 18-án kezdődő vizsgaidőszakot az Egyetem változatlanul az online térben, nem személyes vizsgáztatással bonyolítja le, melyek alól kizárólag a záróvizsgák képeznek kivételt. Az Egyetem vezetése ugyanis a hatályos szabályozás figyelembevétele mellett megteremtette annak lehetőségét, hogy a végzős hallgatók életük egyik legfontosabb megmérettetésén személyesen részt vehessenek.

A záróvizsgáztatás rendjéről szóló 6/2020.(V.8.) számú rektori utasítás szerint tehát a Magyarország határain belül tartózkodó hallgatók záróvizsgája személyes jelenléttel fog zajlani. Azon hallgatók azonban, akik a záróvizsga időpontjában a járványhelyzet miatt nem Magyarországon tartózkodnak és erre az időszakra Magyarországra visszatérni nem tudnak, a 7/2020.(V.11.) számú rektori utasítás szerint online teljesíthetik záróvizsgájukat.