Százharminc állásajánlat, több mint ezer látogató a SZIE Állásbörzén

Több mint ezer látogatója volt a Szent István Egyetem aulájában november 17-én megtartott őszi állásbörzének, melyet az egyetem és a GAK Nonprofit Közhasznú Kft. közösen szervezett. A rendezvény harminckét kiállító cég részvételével az egyetem hallgatói mellett a térség lakosainak is szólt. A látogatókat több mint 130 állásajánlat várta.

A munkáltatók egy helyen választhatták ki a megfelelő szakmai tapasztalattal rendelkező diplomásokat, szakmunkásokat, technikusokat, vagy akár az érettségivel rendelkező álláskeresőket. A hallgatók még késő délután is érdeklődtek a különböző felkészítések, tanácsadások iránt. Több cég szakmai gyakorlatra is keresett hallgatókat, és volt, amelyik lehetőséget ajánlott diplomamunka írására is.

Az egyetem nem először adott otthont állásbörzének, de most először sikerült Gödöllőre vonzani a más településeken működő karok hallgatóit. Az állásbörze napját megelőzően több helyszínen hirdettek felkészítő délutánokat.

Az állásbörzét dr. Solti László rektor nyitotta meg. A szakmai programban dr. Beke János rektorhelyettes a Szent István Egyetemet, mint multidiszciplináris egyetemi központot mutatta be a helyi foglalkoztatókkal való együttműködés tükrében.

Horváth Teréz, a Közép-magyarországi Regionális Munkaügyi Központ Gödöllői Kirendeltségének vezetője a térség aktuális munkaerő-piaci helyzetéről adott áttekintést. Mint elmondta, működési területükön – a gödöllői, az aszódi és a veresegyházi kistérség 27 településén - októberben 5306 fő volt a nyilvántartott álláskeresők száma, közülük 765 gödöllői polgár. A nyilvántartott álláskeresők 50,6%-a 36-55 éves. Az 56 év felettiek aránya 9%, a 20 éveseké vagy annál fiatalabbaké 3,8%, a 21-25 év közöttieké 11,4%, a 26-35 év közöttieké 25,2%. Az állománycsoport szerinti megoszlásuk a következő volt: segédmunkás 13,6%, betanított munkás 30%, szakmunkás 31,8%, szellemi 24,7%. Talán ezeknél is beszédesebbek az iskolai végzettséghez tartozó számok. Nyolc általánossal vagy az alatti végzettséggel szinte lehetetlen elhelyezkedni. Márpedig a regisztrált álláskeresők 35,5%-a közéjük tartozik. A szakmunkások aránya 26,4%, a szakiskolát végzetteké 19,7%, a gimnáziumot végzetteké 11, végül a diplomások aránya 6,8%.

Dr. Horváth Mihály, a GAK Nonprofit Közhasznú Kft. ügyvezető igazgatója a szeptember végén vállalkozások, önkormányzatok, iskolák és civil szervezetek közös szándékából megszületett gödöllői kistérségi foglalkoztatási paktumról kezdeményezett beszélgetést. Többek között elhangzott, hogy a paktumban közreműködő partnerek a leglényegesebbnek a képzési szerkezet valós igényekhez történő igazítását tartják.

Az őszi állásbörzét a tervek szerint a tavaszi követi, remélhetően a mostanit is felülmúló hallgatói és munkaadói érdeklődéssel.

 

Balázs Gusztáv felvételei