Szendrő Pétert köszöntötték 80. születésnapja alkalmából

Nyolcvanadik születésnapja alkalmából köszöntötték dr. Szendrő Péter rector emeritust, a Szent István Egyetem alapító rektorát, az Országos Tudományos Diákköri Tanács elnökét, az MTA doktorát  szeptember 12-én Gödöllőn, az egyetem dísztermében. 

Az ünnepelt személyiségét és életútját dr. Tőzsér János rektor, dr. Kátai László, a Gépészmérnöki Kar dékánja, dr. Szabó István, a SZIE rektorhelyettese, dr. Keszthelyi Szabó Gábor, a Szegedi Tudományegyetem volt rektora, dr. Mezey Barna, az ELTE volt rektora,  dr. Helyes Lajos, a SZIE rektorhelyettese, Döbröczöni Ádám, a Miskolci Egyetem volt dékánja, Harsányi Zsolt, az Axiál Kft. tulajdonos-ügyvezetője, Horváth Béla, az ELTE Savaria Műszaki Intézet szakvezetője és további kollégák, barátok méltatták.

Mint elhangzott, dr. Szendrő Péter tevékenységének középpontjában a hallgatók álltak és állnak ma is, de nincs az akadémiai életnek sem olyan területe, ahol ne tette volna le a névjegyét. Segítő, munkára ösztönző, a teljesítményt elismerő és elismertető tanár, aki nyitottan fogadta és támogatta az új kezdeményezéseket, a tehetséggondozástól a távoktatásig.

Dr. Szendrő Péter az eseményen vette át a Gépészmérnöki Kar Lehoczky László-emlékérmét. A dj névadója a kar egyik alapítója volt, és nagy hatást gyakorolt a mezőgazdasági technológiák fejlesztésére Magyarországon. A kitüntetést emlékének tiszteletére alapította a kar 2008-ban. Elismerésül adományozzák a tudomány és a technológia, valamint a mezőgazdasági gépesítéshez kapcsolódó tudományos diplomácia terén figyelemre méltó eredmények eléréséért.

Balázs Gusztáv felvételei