Így zajlott a Szent István Egyetem napja a Csodák Palotájában

A 2019/20-as tanévben is folytatódik a Szent István Egyetem és a Csodák Palotája együttműködése az ismeretterjesztés és tudománynépszerűsítés területén. A 2019 februárjában szervezett témanap sikerén felbuzdulva az egyetem karai ismét ellátogattak a tudományos élményközpontba.

A jövő mérnökei rendezvény 2019. október 15-én, kedden 9 és 13 óra között került megrendezésre. A témanap kiváló alkalom volt arra, hogy az iskolai tananyagokat gyakorlati ismeretekkel egészítsék ki a tanulók, felfedezzék a szakemberek által alkalmazott legújabb eljárásokat, valamint viránymutatást kapjanak a pályaválasztás terén.

A program részeként interaktív állomások, előadások, bemutatók várták az érdeklődőket, legyenek akár általános vagy középiskolások, esetleg óvodások:

  • Szemkamera: mérhető-e, hogy hová nézünk? - Élelmiszertudományi Kar

A mindennapok során a legtöbb információt a látáson keresztül kapjuk. Egyre több olyan terület van (pl. mobiltelefonos applikációk, autóvezetést segítő rendszerek, teljesen önkiszolgáló boltok), ahol már ma is alkalmaznak szemkamerákat. Ez a technológia megmutatja, hogy egy adott képernyőn melyik területre nézünk és mennyi ideig. A résztvevők kipróbálhatták a szemkamerát egy rövid, pár perces személyes teszt során.

  • Gazdaságturisztikai Tér-Kép (GTK) - Gazdaság- és Társadalomtudományi Kar

A Szent István Egyetem Gazdaság- és Társadalomtudományi Kara nagy hangsúlyt fektet a kreativitásra, a hasznos és kézzelfogható tudás átadására, valamint a minőségre. Játékunk során egy izgalmas, interaktív kalandra hívtuk a fiatalokat, melynek során lehetőségük volt jobban megismerni hazánk régióit, turisztikai desztinációit és gazdaságát.

  • A mérnökség felfedezése - Gépészmérnöki Kar

A gépészetben sokféle tudományág találkozik, melyeknek összhangban és szigorú határok között kell működniük. Ebből kifolyólag igen érdekes megoldásokra kényszerülnek a gépészmérnökök, mind az iparban, mind a mezőgazdaságban. Interaktív játékunk során kicsik és nagyok megismerhették a gépészetben használt különböző anyagokat és kipróbálhatták magukat mérnökként.

  • Távérzékelés és műholdak a mindennapokban - Kertészettudományi Kar

Érdekelnek a műholdak? Tudtad, hogy azok többek között a mezőgazdaság fontos adatgyűjtő eszközei is? Információt szolgáltatnak a termés minőségéről, mennyiségéről és még számos tulajdonságáról. A technológiát ráadásul ma már megtaláljuk a drónokon, traktorokon és kézi eszközökön is, így a jövő kertészei és kertészetei sem nélkülözhetik ezt a fantasztikus technológiát.

  • Ízérzékelés és ízküszöbérték - Kertészettudományi Kar

Hogyan tudjuk megkülönböztetni a vizes oldatokat? Vannak-e egyáltalán különbségek? Milyen az ízük? Kóstold meg és megtudod! Az érdeklődők modelloldatok kóstolásával tesztelhették, fejleszthették ízérzékelő képességüket.

  • Élőlények a talpunk alatt - mikroszkópos betekintés a környezetünkbe - Kertészettudományi Kar

Talán nem is sejtjük, milyen sokszínű élővilág létezik a talpunk alatt. Minél lejjebb haladunk a földben, annál érdekesebb élőlényekre bukkanhatunk. A látogatók felfedezhették a föld alatti világ titkait mikroszkópok segítségével.

  • Kísérletek környezetünk anyagaival - Kertészettudományi Kar

A környezetünkben lévő anyagok, pl. víz, talaj, élelmiszerek, gyümölcsök és zöldségek és tulajdonságaik rendkívül sokfélék. Vajon üzemeltethetünk-e gyümölccsel órát, bűvészkedhetünk-e három pohár „vízzel”, vagy mi az elefánt fogkrémje és a káposztaindikátor? Mindezekre választ kaptak a látogatók, látványos kémiai késírletek segítségével.

  • Célunk a jövőd - a modern agrárium! - Mezőgazdaság- és Környezettudományi Kar

2050-re a Föld lakossága meghaladja a 9 milliárd főt, ezen embertömeg élelmezéséhez az alapanyagot a mezőgazdaság fogja megtermelni. Modern gondolkodású és felfogású, nyelveket beszélő, a mezőgazdasági szakmát szerető fiatalokra van szüksége az agráriumnak, ehhez nyújtottunk segítséget.

  • Építem a tájam! - Tájépítészeti és Településtervezési Kar

Interaktív terepasztal segítségével mindenki kipróbálhatta a tájrendezést! A szántóföld vagy a város kerüljön a folyó mellé? Mi lesz, ha egy új gyárat kell elhelyezni valahol? Hogy alakíthatunk ki kellemes kirándulóhelyeket? A látogatók kipróbálhatták magukat tájépítészként.

  • Építs hőszigetelő kockákkal és fess egyedi építőanyagkockát! - Ybl Miklós Építéstudományi Kar

Biztosan tudjátok, mennyire fontos a megfelelő hőszigetelés a házépítésnél. A hőszigetelés valóban nagyon nagy munka, sok mindenre kell odafigyelni. Az érdeklődők ebbe a témakörbe nyerhettek betekintést.

Készíts ékszert betonból! - Ybl Miklós Építéstudományi Kar

Tudtad, hogy nemcsak a házak, utak készülhetnek betonból, hanem csodálatos, egyedi ékszereket is készíthetünk? Furcsának hangzik, de betonból is önthetünk apróbb figurákat, medálokat. A látogatók ebbe az izgalmas, kreatív folyamatba nyerhettek betekintést.

A Szent István Egyetem témanapjára több mint 350 érdeklődő látogatott el, kiemelt figyelemmel és aktivitással övezve az egyes karok programjait.

Képek forrása: Tamás Péter, CSOPA

A Csopamedia blog beszámolója

Német Erasmus hallgatók beszámolója