A Szent István Egyetemé a legjobb mobilitási pályázat az országban

Duplán is büszke lehet a Szent István Egyetem a 2019-es Erasmus+ nemzetközi kreditmobilitási pályázati eredményére, hiszen országos összehasonlításban a megítélt támogatási összeg, valamint az elnyert mobilitások számának tekintetében is a legeredményesebbnek számít a hazai felsőoktatási intézmények között.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma felügyelete alatt működő, 1996-ban létrehozott Tempus Közalapítvány a legnagyobb mobilitást lebonyolító közhasznú szervezet Magyarországon. Az oktatási és képzési szektor számos pályázati projektje közül a legnagyobb az Európai Unió Erasmus+ programja. Ebben a kiemelt projektben szerezte meg a Szent István Egyetem (SZIE) a legjobb helyet, a nevezett 30 magyar felsőoktatási intézmény sorában. A SZIE 21 országra benyújtott pályázata közül összesen 20 desztináció került kiválasztásra, amivel összesen 671.715 EUR támogatást nyert el. Ez az összeg nemcsak a nevezett 30 partnerintézményhez mérve számít figyelemre méltónak, hanem az egyetem saját maga által felállított rekordjához képest is. Az idei évben elnyert támogatási összeg ugyanis 150.000 EUR-ral több, mint a 2018-ban elnyert hozzájárulás.

A Szent István Egyetem a jelentős támogatási összeg mellett, a legjobb mobilitási számot is magáénak tudhatja - összesen 203 fő képviseltetheti magát az egyes szakmai, tudásszerző fórumokon. Ez a szám a többi intézmény résztvevői számához képest kimagasló. A két elismerő pozíció megszerzése egyedülálló az intézmény mobilitási pályázatainak történetében.

A Tempus Közalapítvány szakmai méltatása szerint – a beszédes adatok jól mutatják a felsőoktatási intézmény elkötelezettségét a nemzetközi kapcsolatok bővítésére, a fejlődő országok támogatására, a professzionális színvonalat jelentő nemzetközi tapasztalatok átadására, de ugyanakkor új kompetenciák és gyakorlatok megismerésére is. A Szent István Egyetem 21 országra és 28 partnerintézményre kiterjedő rendkívül széleskörű, számos régióra és tudományterületre kiterjedő hároméves Erasmus+ Nemzetközi Kreditmobilitási program legtöbb pályázata már meglévő kapcsolatokra épül, de jelentős számban fordulnak elő új partnerországok, különösen a keleti és déli régiókban. 2019-ben, a korábban is sikerrel pályázott úti célok mellett (Argentína, Bhután, Dominikai Köztársaság, Fidzsi, Indonézia, Irak, Kenya, Moldova, Oroszország, USA, Üzbegisztán és Vietnám) további 8 új ország (Azerbajdzsán, Kína, Kuba, Ghána, Japán, Kazahsztán, Kirgizisztán és Dél-Afrika) is meghatározásra került.

A pályázatok illeszkednek a SZIE nemzetköziesítési törekvéseibe, stratégiájába, melynek része a keleti, illetve déli területek felé való nyitás, összhangban a magyar külpolitika és az EU irányelveivel. Külön kiemelkedő az intézmény aktív tevékenysége az ázsiai és közép-ázsiai régióban, ahonnan hét országra is pályáztak, valamint az ACP régióban, ahonnan négy országot kívánnak bevonni a projektbe. A Keleti Partnerségi kapcsolatokban is három országgal szándékoznak együttműködni a továbbiakban.