A Szent István Egyetemre látogatott Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter

Gödöllő, 2014. február 11.

A Szent István Egyetem (SZIE) a magyar agrárium legfontosabb felsőfokú oktatási intézménye, mondta kedden, gödöllői sajtótájékoztatóján dr. Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter. A tárcavezető az egyetem Állattenyésztési Tanüzemében megtekintette az ott kifejlesztett, piaci termelésre szolgáló zártrendszerű, telepíthető baromfitartási technológiát, amellyel háztájiban is a nagyüzemi termeléshez hasonló eredményeket lehet elérni. Az eseményen részt vett dr. Simon Attila István jogi és igazgatási ügyekért felelős helyettes államtitkár és Vécsey László, a választókerület országgyűlési képviselője is.

A sajtótájékoztatón a SZIE rektora tájékoztatást adott arról, hogy a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) a felsőoktatási intézmények közül elsőként a gödöllői székhelyű egyetemmel kötött stratégiai megállapodást. Ennek jegyében működik közre az intézmény a többi között az aszály-, a vízgazdálkodási, a sertés- és a háztáji stratégiák kidolgozásában és megvalósításában. A rektor megköszönte a Gazdaság- és Társadalomtudományi Kar által Csíkszeredában elindított agrár-irányultságú mester- és doktorképzéshez nyújtott minisztériumi támogatást. Hozzátette: hasonló képzéseket a Mezőgazdaság- és Környezettudományi Kar is indítani kíván erdélyi telephelyeken az egységes Kárpát-medencei magyar nyelvű oktatási és kutatási bázis kialakítása céljából.

A VM és a SZIE vezetője az együttműködést még szorosabbá tévő rendszeres konzultáció lehetőségéről is tárgyalt a hazai agrárágazat teljesítményének további fokozása érdekében.

- Nagyon hasznos megbeszélést folytattunk, hiszen, mivel a SZIE a magyar agrárium legfontosabb felsőfokú oktatási intézménye, együttműködésünk meghatározó a mezőgazdaság fejlesztésében - szögezte le a miniszter, aki arról is szólt, hogy az egyetem és a tudományos kutatások teljesítménye is tükröződik abban, hogy a magyar agrárium jobban teljesít.

- Hazánk mezőgazdasága versenyképes és ezt szakértelem nélkül nem mondhatnánk el - hangsúlyozta, majd hozzátette: az ágazat teljesítménye az elmúlt négy évben 30 százalékkal nőtt. Gödöllőre 15, Debrecenbe 20 százalékkal többen jelentkeztek az agrárszakokra. Képzésükre nagy szükség van a vidékfejlesztéshez.

Dr. Fazekas Sándor a következő időszak fontos feladatának nevezte a közép- és felsőfokú agrárképzés összehangolását. A VM 59 iskolából álló szakképző rendszert működtet. A miniszter lényegesnek tartja, hogy agrárszakképzés csak a tárca által fenntartott intézményekben legyen, mert így harmonizálni lehet a mezőgazdasági termelés és képzés igényeit. Fontos, hogy a kutatóintézetek és az egyetemek között is legyen megfelelő összhang. A szaktanácsadás a Nemzeti Agrárgazdasági Kamarával együttműködve adhat hatékony segítséget a termelőknek.

A miniszter elismerően szólt a dr. Póti Péter általános és stratégiai rektorhelyettes által bemutatott, a családi gazdaságokban alkalmazható professzionális, a tudományos eredményeket hasznosító baromfitartási technológiáról.

Az Állattenyésztési Tanüzembe telepített, a háztáji programhoz illeszkedő eljárás szó szerint helyben, az udvarban teremt munkalehetőséget, akár csökkent munkaképességű embereknek is. Kiszolgálása napi egy-két órás elfoglaltságot igényel - nem számítva az őrzést és készenlétet – mellette tehát egyéb házkörüli munkák is végezhetők.

A technológia a klimatikus viszonyokra (hőmérsékletre, páratartalomra, légcserére, megvilágításra) teljesen, a tartási- és takarmányozási feladatokra részben automatizált állattartó épületben kapott helyet. A létesítmény egyaránt alkalmas csirkenevelésre, brojler hízlalásra, ketreces és almos programozott tojás előállításra, úgy is, hogy egy-egy településen akár több udvarban, vagy egy közös „telepen” összehangolt, azonos technológiájú termelés történjen.

A mobil épületben jelenleg 400 csibe almos nevelése történik takarmányozási kísérlet keretében. Bemutatták az épületbe helyezhető ketreces technológiát is, amelybe jércék és tojók telepíthetők, miután elérték a szükséges kort és súlyt. A háztáji körülmények között engedélyezett méretben 350 tojótyúk elhelyezésére van lehetőség az európai uniós előírásoknak mindenben megfelelő ketreces tartásban.