2. Tudományok fővárosa az Akvárium Klubban

Hogyan működnek az okos rendszerek és a robotok az élelmiszeriparban, valamint a mezőgazdaságban? Hogyan lehet létrehozni egy farmot? Hogyan lesz a termésből mag és a magból növény? Hogyan kóstolunk, és hogyan lehetünk vintelligensek? Többek között ezekre a kérdésekre is választ kaphattak a 2. Tudományok fővárosa című rendezvény látogatói. A Szent István Egyetem az eddiginél is sokszínűbb programmal csatlakozott a szeptember 23-i tudománynépszerűsítő eseményhez, melyet több ezren kerestek fel az Akvárium Klubban.

A tudományos ismeretterjesztés és életpálya népszerűsítése céljából életre hívott rendezvényt Szigeti Ádám, az Innovációs és Technológiai Minisztérium innovációért felelős helyettes államtitkára nyitotta meg, ezt követően Szalay-Bobrovniczky Alexandra főpolgármester-helyettes és Dr. Gyuricza Csaba, a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ főigazgatója mondott köszöntőt. A Szent István Egyetem nevében Dr. Palkovics László rektorhelyettes köszöntötte a résztvevőket.  

Dr. Palkovics László, az Egyetem rektorjelöltje beszédében kiemelte, hogy „a mezőgazdaság gyökerei talán még az írásbeliségnél is mélyebbre hatolnak a történelmünkben. A szántóvetőé és a pásztoré az egyik legrégibb foglalkozás. Élelmiszerre az első embertől szükség volt… Úgy tudjuk, hogy gyűjtögetéssel és vadászással kezdődött a precíziós növénytermesztésig és a bevásárlóközpontokig vezető hosszú, rögös és kanyargós út. A tudománytörténészek szerint a szelekció a növénytermesztésben nem tudatos kiválasztással indult el, az állattenyésztésben viszont kezdetektől fogva nagyobb szerepet játszott az emberi felismerés.

A múlt kútjait nemcsak jelképesen, hanem valóságosan is faggattuk, a Budai Vár Szent György terén talált középkori kútban professzorunk, Gyulai Ferenc archeobotanikus az ezredfordulón közel száz növényfaj 300 ezer magját/termését határozta meg.

A mezőgazdaságnak nem kell félnie a jövőtől, mert egyre több embert kell élelmeznie a világon - és lassan a földi világunkon túl is. Nem marad le az űripartól, még, ha a termelési ciklus hossza nem is tud versenyezni a műholdak Föld körüli keringési idejével. Különlegessége viszont az, hogy évszázadok, évezredek tradícióit is hordozza, olyan értékeket ápol és hasznosít, amik születésekor még szó sem volt azokról a technikai, informatikai vívmányokról, amik nélkül ma már el sem képzelhetők a mindennapjaink. A mezőgazdaság ezeket mégis fel tudja használni, és segítségükkel napról napra újabb teljesítményplafonokat tör át.”

A Szent István Egyetem standján a látogatók megismerhették a Robot játszóház segítségével, hogyan működnek az okos rendszerek és a robotok a mezőgazdaságban és az élelmiszeriparban. Bemutattuk azokat a növényfigyelő szenzorokat, amelyeket ma már – leszállítva a világűrből – megtalálunk a drónokon, traktorokon és kézi eszközökön is. Megmutattuk a természet mikroszkopikus alkotásait, a pollenszemeket és a spórákat, a „pocsolyalakókat” is, valamint a kertészeti kultúrákban előforduló kártevő csoportokat, fajokat. Fényt derítettünk arra is, hogyan lesz a termésből mag és a magból növény, továbbá, hogy mit takar valójában a növényvédelem a kertészetben.

A Vintelligencia tesztre vállalkozók a kóstolás rejtelmeivel ismerkedhettek. A jövő tájépítészei terepasztalokon kísérletezhették ki, hogyan tehetik zöldebbé a környezetet, hogyan rendezhetik be a tájat. A vendégek felfedezhették hazánk és a Szarvasi Arborétum madár- és növényvilágát, melynek végén kiszabadulhattak egy rejtélyes könyvből.

A Tudományok fővárosa rendezvényen bemutatkozhott a Hello Modern Agrárium is. A Szent István Egyetem a Kaposvári Egyetemmel, a Szegedi Tudomány Egyetem Hódmezővásárhelyi Karával és az Emberi Erőforrások Fejlesztése Alapítvánnyal konzorciumban 790 millió forint támogatást kapott az EFOP 3.4.4-16-2017-00010 azonosító számú pályázat keretében az „Agrártudományi pályaorientáció az ágazat versenyképességének javítása a szakemberutánpótlás erősítése érdekében, a képzési környezet innovatív fejlesztésével” című program megvalósítására.

A Hello Modern Agrárium standjánál a látogatók megismerhették, hogy a high-tech informatika ma már szinte elválaszthatatlan a mezőgazdaságtól, mint megannyi más szakterülettől, felfedezhették a modern, digitális és innovatív agrár-szektort, a benne rejlő karrierlehetőségeket.

A Tudományok fővárosa rendezvényen egyebek mellett önjáró robotok, elektromos járművek, drónverseny, önvezető autó és mobil planetárium várta a közönséget.

A rendezvényen készült videó itt tekinthető meg.

Fotók: Farkas Alexandra (SZIE) és a Tudományok Fővárosa hivatalos fotósai