192 programmal várja látogatóit a SZIE a Kutatók Éjszakáján!

A Szent István Egyetem budapesti, gödöllői és szarvasi telephelyei 192 programmal csatlakoznak az Európai Unió egyik legnagyobb tudománynépszerűsítő programjához, a Kutatók Éjszakája idei rendezvénysorozatához, aminek célja a tudományos életpálya népszerűsítése a fiatalok számára. Szeptember 28-án 14 órától késő estig érdekes és ingyenes programok sokasága várja a látogatókat. Íme egy kis ízelítő!

1. Világítanak-e a növények?

Néhány perces kísérlet a sötétben egy speciális lámpával, ami lerántja a leplet a titokról. Csatlakozz és győződj meg róla Te is a saját szemeiddel!

SZIE Gödöllői Campus – szeptember 28. péntek 14:00-22:00

 

2. Kísérletek éjszakája

Gázokkal töltött lufik robbantása mellett megismerheted a kemolumineszcencia jelenségét is ezen a rendkívül látványos, változatos hanghatásokkal tűzdelt programon. Gyere és kalandozz velünk a fizikai és kémiai kísérletek világában!

SZIE Gödöllői Campus - szeptember 28. péntek 18:00-20:00

SZIE Gödöllői Campus - szeptember 28. péntek 20:30-22:30

 

3. A kávé útja az ültetvénytől a csészénkig

Kíváncsi vagy, milyen ízű az igazi frissen pörkölt kávé? Foglald le helyed mielőbb és vértezd fel magad hasznos információkkal a kávé fogyasztásáról, felszolgálásáról és pörköléséről!

SZIE Budai Campus – szeptember 28. péntek 14:00-15:00

 

4. Hogyan gyártunk betonékszert?

Gondolnád, hogy betonból akár mindennapi használati tárgyakat és ékszert is készíthetsz? Gyere és próbáld ki Te is!

SZIE Ybl Miklós Építéstudományi Kar – szeptember 28. péntek 14:00-18:00

 

5. Érdekességek a növényvédelem területéről

A katicának örülünk a kertünkben, a pajornak és a csigának már kevésbé. Mi a helyzet akkor, ha nem minden katica hasznos és nem minden pajor vagy csiga káros? Mitől lesz egy faj invazív? És melyik invazív növény méze a legfinomabb? Ha ellátogatsz Gödöllőre, a mézkóstoló mellett többek között ezekre a kérdésekre is választ kaphatsz.

SZIE Gödöllői Campus – szeptember 28. péntek 14:00-22:00

 

6. Igyunk vizet! De milyet?

Valóban szükségünk van palackos vízre vagy alkalmas a csapvíz emberi fogyasztásra? Minél drágább egy víztisztító, annál egészségtudatosabbak vagyunk? Egyáltalán mi a fontosabb: az egészségtudatosság vagy a környezettudatosság? Vajon összhangba lehet hozni a kettőt? Minden kérdésre választ kaphatsz, ha ellátogatsz Szarvasra.

SZIE Szarvasi Campus – szeptember 28. péntek 20:30-21:00

 

7. Hogyan működik az ipari robotkar?

Kíváncsi vagy, mi történik egy gyártósoron a gyárban? Gyere és próbáld ki Te is a legmodernebb eszközöket, és tudd meg, hogyan zajlik az automatizált sorozatgyártás!

SZIE Gödöllői Campus – szeptember 28. péntek 14:00-18:00

 

8. Vaddisznó a nagyvárosban

Az ínségesebb őszi-téli időszak közeledtével egyre több vaddisznó keres magának táplálékot lakott területen, sőt a városi, zöldövezeti területek számos helyen már a vaddisznó valódi élőhelyévé váltak. Azt is megtanulták: az ember jobban fél tőlük, mint ők az embertől. Ismerd meg ezügyben a szakértők legújabb állásfoglalását!

SZIE Gödöllői Campus – szeptember 28. péntek 16:40-16:55

 

9. A felhők világa

A felhők megfigyelése az esztétikai élményen túl hasznos információt szolgáltat az időjárás alakulásáról is. Tudd meg Te is, hogy a különféle felhőtípusok mit árulnak el a légkör aktuális állapotáról és a várható időjárásról!

SZIE Szarvasi Campus – szeptember 28. péntek 21:00-21:30

 

10. Interaktív városzöldítő

Hogyan lesz élhetőbb egy város a tájépítészek munkája nyomán? Próbáld ki te is ezt a kihívást egy interaktív terepasztalon! Rendezd be a tájat! Tedd zölddé környezeted!

SZIE Budai Campus – szeptember 28. péntek 16:00-17:00

 

+1. Múltunk a jelenben – Rajzpályázat

Van kedvenc épületed? Érdekelnek a néphagyományok és a hagyományos mesterségek? Örökítsd meg és pályázz alkotásoddal szeptember 24-ig!

Díjátadó és kiállítás: SZIE Gödöllői Campus – szeptember 28. péntek 14:30-15:00

 

További információk a http://www.kutatokejszakaja.hu honlapon olvashatók.