SZIE Sport - Csapat-világbajnoki ezüstérmet nyert a GEAC kardvívója, Gémesi Csanád

A Szilágyi Áron, Szatmári András, Gémesi Csanád, Decsi Tamás összeállítású magyar férfi kardválogatott 45-44-re kikapott a Koreai Köztársaság csapatától a vasárnapi döntőben, így ezüstérmet nyert a budapesti olimpiai kvalifikációs vívó-világbajnokságon.

Nemzeti formációnk a legjobb 32 között kapcsolódott be a küzdelmekbe, ahol Vietnam ellen 45-31-re nyert. Ezt követően Egyiptom csapata jelentette a leküzdendő akadályt, majd a legjobb négy közé jutásért Irán legjobbjai ellen kellett pástra lépni. Ezt a kihívást, riválisuk erejét fokozatosan felőrölve teljesítették Szilágyiék, akik 45-29 arányban diadalmaskodtak.

Az elődöntőben a második helyen kiemelt olaszok jöttek szembe. Ahogy azt várni lehetett, drámai pillanatokat sem nélkülöző körülmények között dőlt el a finalista kiléte. A színészi tehetséggel is megáldott itáliaiak csupán egyszer ragadták magukhoz a vezetést (25-24), egyébként a magyarok szája íze szerint alakult az állás. Az egyaránt plusz hetes tusarány-mutatóval előrukkoló Szatmári András és Szilágyi Áron voltak a húzóemberek a 45-38-as végeredménnyel zárult összecsapás során. A Luca Curatoli elleni asszóban Gémesi Csanád hatalmas ütést kapott a mellkasára, ami kihatott Navarrete József tanítványának teljesítményére, ezért a gödöllői kardozót Decsi Tamás váltotta.

A fináléban a német csapatot 45-22-re felülmúló, előzetesen az első helyen rangsorolt Dél-Korea volt az ellenfél. A közönség támogatását is élvező magyarok csodálatosan tartották magukat az esélyesebb ázsiaiak ellen, akik az ötödik asszóban 18-20-ról 25-22-re fordítottak. Szilágyi Áron az utolsó asszót 37-40-es állásnál kezdte el, 41-nél egyenlített, majd egy tusra került a vb-címtől, de a döntő találatnál elvérzett. Dél-Korea együttese végül hatalmas izgalmak közepette 45-44 arányban nyert, és lett aranyérmes. A magyar kvartett tehát végül a dobogó második fokára állhatott fel, ami egyelőre azt jelenti, egyre biztosabb, hogy a harmadik számú csapattagnak számító Gémesi Csanád ott lehet a tokiói ötkarikás játékokon.

Forrás: gödöllői-hírek.hu