”Tanulj és sportolj” program a Szent István Egyetemen

Gödöllő, 2010. november 11.

Dr. Solti László a Szent István Egyetem (SZIE) rektora 2010. november 11-én a sportszövetségek és a sajtó képviselői előtt ismertette az egyetem „Tanulj és sportolj!” programjának alapjait. Beszédében kérte a sportszövetségek vezetőit, támogassák a kezdeményezést annak érdekében, hogy minél több fiatal sportoljon a tanulás mellett, és minél több aktív sportoló folytasson egyetemi tanulmányokat.

A „Tanulj és sportolj!” program a Szent István Egyetem és a NIKÉ Sportot és Aktív Életmódot Támogató Alapítvány közös programja. A sportszövetségek, egyesületek együttműködésével kidolgozott rendszer célja elérni, hogy a fiatalok már gyerekkorban lássanak egy jövőképet a sport és a tanulás kapcsolatáról.

A program keretében az élsportolók, olimpikonok, válogatott sportolók a Szent István Egyetemen akár egyéni tanrendet és vizsgarendet kaphatnak majd, valamint egy külön sportiroda segíti a jövőben egyetemi életüket. Az egyetem gyakorlati segítséget kíván nyújtani a sportolók beiskolázásában, tanrendjének kialakításában (pl.: egyéni, testreszabott tanrend) és a tanulmányok során a feltételek, körülmények javításában (pl.: speciális kollégium). Az egyetem minden lehetőséget megteremt arra, hogy a sportolók felkészülhessenek a „civil” életre, olyan értékes diploma legyen a kezükben, mely az aktív sportélet befejezése után is támogatja őket céljaik elérésében.

A SZIE különös figyelmet fordít arra is, hogy azok az egyetemi hallgatók, akik nem élsportolók, de fontosnak tartják a rendszeres testmozgást, ehhez minden támogatást megkapjanak. Az egyetem egyedülálló infrastruktúrával rendelkezik, melynek színvonalát és szolgáltatásait folyamatosan javítja. A közelmúltban készült el például az egyetem rögbi és krikett pályája, mely újdonságnak számít a hazai sportéletben.

 

A Szent István Egyetemről

A Szent István Egyetem Magyarország egyik vezető felsőoktatási intézménye. A kilenc karral és egy intézettel működő egyetem hét kampuszon, több mint 17000 hallgatónak ad otthont. Az egyetem székhelye Gödöllő, ezen kívül Budapesten, Jászberényben, Békéscsabán, Szarvason és Gyulán fogadja a tanulni vágyókat. Képzési kínálata már régóta túlhaladja a hagyományos agrárkereteket, hiszen a klasszikus mezőgazdasági tudományok mellett immár állatorvosi, környezettudományi, műszaki, gazdaságtudományi, építészeti, vízgazdálkodási, egészségügyi és bölcsészképzést is folytat.

 

A NIKÉ Sportot és Aktív Életmódot Támogató Alapítványról

A NIKÉ Sportot és Aktív Életmódot Támogató Alapítvány elindulását magánszemélyek és cégek segítették, amelyeknek képviselői az egyetemen diplomáztak, vagy az egyetemhez kötődnek. Az Alapítvány céljai között szerepel többek között az egyetemi sportlétesítmények állapotának javítása, fejlesztése, a sportélet, valamint a hallgatói vonzerő növelése. Az alapítvány működését olyan személyiségek felügyelik, mint pl. Gundel Takács Gábor, Kökény Beatrix, Lázár Vilmos, Vági László, Wiesner Tamás.