Tapasztalatcsere az ökológiai gazdálkodás jegyében

A Szent István Egyetem zentai kihelyezett képzéséről érkezett környezetgazdálkodási agrármérnök és kertészmérnök hallgatói vettek részt február első hetében az egyetem Kárpát-medencei Agrár és Vidékfejlesztési Innovációs Központja által szervezett, ökológiai gazdálkodásról szóló magyarországi tapasztalatcsere programon. A csapatot első- és másodéves, valamint végzős, alapszakon tanulók alkották. A szakmai kiránduláson – az érdeklődési területeket is figyelembe véve – a kiemelkedő tanulmányi eredményt elért hallgatók vehettek részt jutalomként.

A program keretében a csoport meglátogatta a társszervező GAK Nonprofit Közhasznú Kft-t, ahol a cég „Ökozöldség-termesztés” képzéséről tartottak egy rövid bemutatót. Ezt követte a Mezőgazdasági Eszköz- és Gépfejlődéstörténeti Szakmúzeum meglátogatása. A nyitóest díszvacsoráján Dr. Tőzsér János rektor úr fogadta a vajdasági vendégeket.

A program második napján a hallgatók a Szent István Egyetem és az Ökológiai Mezőgazdasági Intézet társszervezésében rendezett, „Az ökológiai gazdálkodás hazai helyzete – hol tartunk a fenntarthatóság felé vezető úton?” elnevezésű konferencián vettek részt. Az eseményt az agrártárca minisztere, Dr. Fazekas Sándor nyitotta meg.

A háromnapos tapasztalatcsere zárásaként a csoport a Földművelésügyi Minisztériumban tett látogatást, ahol megismerkedhettek annak Kárpát-medencei tevékenységeivel, valamint az ökológiai gazdálkodás témájában illetékes szakfőosztályok munkájával. A program az Emberi Erőforrások Minisztériumának támogatásával jött létre.