Tartalmas évet zárt a Vidékfejlesztési Szakkollégium

A 2016/2017-es tanév mozgalmasan telt a Szent István Egyetem Vidékfejlesztési Szakkollégiuma számára. Az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő által gondozott Nemzeti Tehetség Program Hazai és határon túli szakkollégiumok támogatása című pályázati kiírásának megfelelve a szakkollégium az NTP-SZKOLL-16-0042 azonosítójú, Kalandos vidék – A mezőgazdaság megélhetésben betöltött szerepe elnevezésű projektjében gazdag, a tagok számára széleskörű kitekintést adó szakmai programsorozat valósult meg 2016. novembere és 2017. júniusa között.

  A szakkollégiumi kurzussorozat 11 előadásának témái a mezőgazdasági technológiák, a vidéki térségek, az innováció, a gazdaságfejlesztés, a társadalmi felzárkózás témaköreit ölelték fel hol elméletibb, hol gyakorlatiasabb megközelítésben, egyetemi oktatók és külső szakemberek közreműködésével. A Gödöllői Kollégiumban zajló előadások mellett Szigetcsépen, a Gál Szőlőbirtok és Pincészetben, Ócsán, a Bio Fungi Kft. gomba termesztőház-komplexumában, Szászbereken, a KITE Zrt. Közép-magyarországi precíziós gépközpontjában, valamint Kecskeméten, a Kujáni Tanyán zajlottak a szakkollégium kihelyezett foglalkozásai. Az előadásokon alkalmanként – a lehetőségektől is függően – 15-30 hallgató vett részt, de a Gazdaság- és Társadalomtudományi Kar szakestjével egybekötött előadáson a résztvevő hallgatók száma megközelítette a 100 főt.

A projekt keretein belül 6 hallgató önálló kutatási eredményeit bemutató, 74 oldal terjedelmű tanulmánykötet jelent meg a Studia Mundi – Economica folyóirat 2017. évi 2. számaként, nyomtatott, színes formátumban.

A szakkollégium eszközállománya a projektnek köszönhetően egy Canon SX430IS digitális fényképezőgéppel bővült.