Több mint 3 és fél milliárd forintból épül meg a gödöllői uszodakomplexum

2014. október 8.

2014. október 8-án Gödöllőn a Szent István Egyetemen (SZIE) sajtótájékoztatón jelentette be Vígh László, a kiemelt sportlétesítmény-fejlesztésekkel, sportberuházásokkal összefüggő kormányzati feladatok ellátásért felelős miniszteri biztos, hogy a Kormány döntése  alapján 3 milliárd 565 millió forintból épül meg a gödöllői uszodakomplexum. A sajtótájékoztatón részt vett Tőzsér János, a Szent István Egyetem rektora és Vécsey László a választókerület országgyűlési képviselője is.

A Kormány Magyar Közlönyben megjelent 1525/2014. (IX. 18.) számú határozata alapján megkezdődhet a gödöllői uszoda építése a Szent István Egyetem Kertészeti Tanüzemének területén. A kormányhatározat értelmében az állami tulajdonban lévő, jelenleg az Egyetem vagyonkezelésében álló ingatlanon megvalósuló kiemelt beruházás építtetője a Nemzeti Sportközpontok (NSK) lesz. A kormányhatározat szerint a nemzeti fejlesztési miniszternek a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. útján 2014. november 30-ig kell megtennie a szükséges intézkedéseket az ingatlan NSK vagyonkezelésébe kerülése érdekében. Az emberi erőforrások miniszterének és a nemzetgazdasági miniszternek a fejlesztési területen elhelyezkedő tankertészet áttelepítésének forrásigényét kell meghatároznia, valamint előterjesztést kell készíteniük a Kormány részére a forrás biztosításának módjáról.

Tőzsér János a sajtótájékoztatón kiemelte: a több szakot is kiszolgáló Kertészeti Tanüzemet Szárítópusztára tervezi áttelepíteni az egyetem. A szakszerű áthelyezés mellett az oktatási bázis további fejlesztése keretében egy növénytermesztés-tudományi komplex centrum kialakítása a cél.
Nagy örömünkre szolgál, hogy a területen megvalósuló beruházással a kampuszon tanuló több mint 6000 hallgató számára válik elérhetővé egy újabb sportolási lehetőség, sőt a fejlesztés az „AEGON-SZIE Tanulj és Sportolj!” programban részt vevő hallgatók számának a növelésére is lehetőséget teremt - emelte ki az egyetem rektora.

A beruházás egy százezer lakosú régiót szolgál majd ki, beleértve a szabadidős és versenysport, az utánpótlás nevelés, a vízilabda edzések, továbbá a parasport igényeit is, emelte ki Vécsey László országgyűlési képviselő. A godolloiuszoda.hu honlapon elérhetővé tesszük a terveket, a térség lakossága folyamatosan követheti majd a beruházás megvalósulásának menetét - tájékoztatott a választókerület országgyűlési képviselője.

Vígh László miniszteri biztos kifejtette: egy 50 méteres medencét, 1000 fő befogadására alkalmas lelátót, 25 méteres bemelegítő és tanmedencét, konditermet, wellness részleget (20 fős szauna, merülő medence, 8 fős pezsgőfürdő), vendéglátó, kiskereskedelmi és rendezvényhelyiségeket fog tartalmazni a létesítmény, így ennek megfelelően fogják hamarosan kiírni a szükséges tervpályázatot is.

Ez év márciusában jelentette be Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere, hogy nemzetközi úszó- és vízilabda-események megrendezésére is alkalmas versenyuszoda épül Gödöllőn. Az 59/2014. (III. 4.) Kormányrendelettel kiemelt jelentőségű üggyé nyilvánította az uszodaberuházást, mely a 1525/2014. (IX. 18.) számú kormányhatározat szerint 2014. és 2015. években összesen 3 milliárd 565 millió forint keretösszegű központi költségvetési forrásból valósul meg.