Több mint 4000 látogató a SZIE Kutatók Éjszakája programjain

Gödöllő, 2012. október 2.

Minden várakozást felülmúlt az idei Kutatók Éjszakája programsorozat látogatottsága szeptember 28-án a Szent István Egyetemen: a tavalyihoz képest másfélszer több (4055 fő) regisztrált látogató 73 izgalmas, interaktív bemutatót, illetve előadást tekinthetett meg 15 helyszínen.

Az Európai Bizottság által támogatott, Európa-szerte megrendezett tudomány-népszerűsítő fesztivál Gödöllőn ötödik alkalommal mozgatott meg minden korcsoportot az óvodásoktól a nyugdíjasokig.

Népszerű volt a SZIE-helyszínelők című programcsokor, ahol nem csak növényi, hanem humán DNS-t is izolálhattak az érdeklődök; a saját DNS-üket egy kis csepp alakú üvegcsében, nyakláncra felfűzve vihették haza a vállalkozó szelleműek.

Idén is rendkívüli érdeklődés övezte a Kísérletek Éjszakája interaktív bemutatóit. A mindenki által elvégezhető kísérletek közül a legnagyobb sikert az étkezési keményítőből készült védőburokkal ellátott tojás aratta, amely a 3. emeletről leejtve is épen maradt. A látogatók megismerkedhettek „egzotikusabb”, a mindennapi életben általában kevesek által elérhető anyagokból készült eszközökkel is, mint például a folyékony nitrogénes gránátvető, vagy az épületen kívül felrobbantott szén-dioxid-bomba.

Az egyetem egyik együttműködő partnere, a hatvani BOSCH Kft. bemutatta, milyen elven is működnek a gyártósorok egy autóelektronikai gyárban. A látogatók kipróbálhatták a gyártósorokat, illetve csúcstechnológiás radarokat is megtekinthettek működés közben.

A SZIE Gépészmérnöki Kar Mérnökinformatikai Központjában játékos formában ismerkedhettek a szín-, ultrahang- és nyomásérzékelővel felszerelt robotokkal kicsik és nagyok egyaránt.

A Botanikus Kert a középkor világába kalauzolta a vendégeket, ahol a legsikeresebb programok a középkori ízek kóstolója, a középkori lóbemutató, lovaglás és íjászat, valamint a póksimogató és mézkóstoló voltak. Számos érdeklődőt vonzott a „Nem boszorkányság!”- botanika, orvoslás, növényi mérgek és egyéb növényekkel kapcsolatos érdekességek a középkorból címet viselő program. A másfélszeres túljelentkezéssel induló Növények a sötétség leple alatt c. esti kalandtúra nem csak a gyerekek kedvence volt, a felnőttek számára is több meglepetést tartogatott.

A Kertészeti Tanüzemben az iskolások a Minipredátorok mikroszkópos vizsgálatát élvezhették, az illatkvízben pedig kiderült, hogy a fiúknak jobb a szaglásuk, mint a lányoknak.

A Kutatók Éjszakájáról

A Kutatók Éjszakája az Európai Bizottság kezdeményezésére és támogatásával Európa-szerte megrendezett népszerű fesztivál. Az eseményt 2005 óta évente minden év szeptemberének negyedik péntekén rendezik. Az eseménysorozatot partnereivel karöltve immár hetedik alkalommal rendezte meg a Tempus Közalapítvány, és idén harmadízben a Bay Zoltán Alkalmazott Kutatási Közhasznú Nonprofit Kft. is társszervezője volt az eseménynek.

www.kutatokejszakaja.hu

http://www.facebook.com/kutatokejszakaja

 

A Szent István Egyetemről

A Szent István Egyetem Magyarország egyik vezető felsőoktatási intézménye. A hét karral működő egyetem hét különböző kampuszon, több mint 18000 hallgatónak ad otthont. Az egyetem székhelye Gödöllő, ezen kívül Budapesten, Jászberényben, Békéscsabán, Szarvason és Gyulán fogadja a tanulni vágyókat.

A klasszikus mezőgazdasági tudományok mellett állatorvosi, környezettudományi, műszaki, gazdaságtudományi, építészeti, vízgazdálkodási, egészségügyi és bölcsészképzést is folytat.