Tovább erősödik a SZIE és a FAO kapcsolata

Az ENSZ római székhelyű mezőgazdasági és élelmezési szervezeteiben (FAO, IFAD, WFP) Kálmán Zoltán mezőgazdasági és környezetügyi tanácsos, Magyarország állandó képviselőjének meghívására rektori delegáció – Dr. Palkovics László rektor, Simonné Dr. Sarkadi Livia rektorhelyettes és Dr. Tarr Zsuzsanna Nemzetközi és Külkapcsolati Központvezető - rövid látogatásra és szerződés-előkészítésre utazott a FAO Központba 2019. májusában.

Kálmán Zoltán egyetemünk Alumnusa, aki már 5 éve él Rómában szakdiplomataként és nagy gondot fordít alma mátere nemzetközi kapcsolatainak fejlesztésére.

Rómában Dr. Palkovics László rektor Kovács Ádám Zoltán nagykövettel való találkózója során tájékoztatást adott a római látogatás előzményeiről, a FAO-val való eddigi együttműködésünkről is.

A FAO-val való szoros együttműködés eredményeként, ahogy arról már korábban beszámoltunk, a SZIE Doctor Honoris Causa címmel ismerte el az ENSZ Élelmezésügyi Szervezet nyolcadik főigazgatója, Dr. Jose Graciano de Silva munkásságát. A világszervezet első számú vezetőjének két fő stratégiai céltja volt, az éhínség megszüntetése és egy fenntartható világ biztosítása, mellyel közvetlenül is hozzájárul a migrációs nyomás enyhítéséhez.

A SZIE rektori delegációja Fernando Servan HR igazgatóval is folytatott tárgyalást abban a témában, hogy kiváló SZIE hallgatók szakmai gyakorlati lehetőséget kaphassanak a FAO Központban vagy a FAO Regionális Irodáiban. A SZIE Nemzetközi és Külkapcsolati Központja az együttműködési megállapodás tervezetét jogi véleményezés után a közeljövőben aláírásra készíti elő.

A tárgyalást követően a rektori delegáció rövid sétát tett a FAO központban, ahol több nemzet által felszerelt és berendezett termet tekintettek meg, többek között a szlovák, a thaiföldi és az indonéz termek váltották ki a legnagyobb elismerést. Magyar terem egyenlőre nincs az épületben, az egyetlen magyar vonatkozású tárgy Szabó István Kenyér című szoboralkotása. Egy másik katartikus elményt nyújtó alkotás is található a FAO központban, mely Ferenc pápa adománya. A hófehér márványszobor a Törökországban partra sodort élettelen szír kisfiút és a hátát simogató angyalt ábrázolja. A katolikus vallási vezető ezzel a szívbemarkoló műalkotással szeretné felhívni a világ figyelmét a sürgős megoldás szükségére, melyben a FAO munkájára is számít.

A FAO központ bejárati szintjének középpontjában látható a 17 fenntartható fejlődéssel (Sustainable Development Goals, SDGs) kapcsolatos célt bemutató jól ismert infografika. A világ vezetői 2015 szeptemberében New York-ban egy történelmi ENSZ-csúcstalálkozón kötelezték el magukat amellett, hogy véget vetnek a szegénységnek, megküzdenek a klímaváltozással és harcolnak az igazságtalanság ellen. A 193 ország által egyhangúlag elfogadott 17 célterület megjelölésével mind a fejlődő, mind a fejlett országokat olyan cselekvésre szólítja fel, amely fenntartható módon kínál jobb jövőt bolygónk egészének és emberek milliárdjainak világszerte.

A FAO központban tett látogatás nem csak a szakmai együttműködés fejlesztését segítette elő, hanem inspirációt adott a már nálunk is megkezdett folyamat folytatására, melynek a fókuszában a különböző nemzetek által támogatott teremfelújítások állnak.