Tudásexport a Kárpát-medencében – Tusványos Harminc

Idén immáron harmincadik alkalommal rendezték meg a Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábort, közismert nevén Tusványost a székelyföldi Tusnádfürdőn. A Szent István Egyetem (SZIE) ebben az évben is képviseltette magát a rendezvényen. A CED Közép-európai Gazdaságfejlesztési Hálózat Nonprofit Kft. meghívására 2019. július 25-én a „Gazdaságfejlesztés határok nélkül – Termék és Tudásexport” elnevezésű kerekasztal-beszélgetésen vett részt Magyar Ferenc, a SZIE kancellárja.

A Mikó Imre sátorban megszervezett beszélgetés résztvevői voltak továbbá a Kárpát-medencei gazdaságfejlesztés témájában érintett állami vezetők a magyarországi Külgazdasági és Külügyminisztérium részéről, a gazdaságélénkítő programokat koordináló és lebonyolító külhoni alapítványok, szervezetek vezetői, valamint a Kanadai Magyar Vállalkozók Szövetségének elnöke. A szakmai fórum moderátori szerepét a HEPA Magyar Exportfejlesztési Ügynökség projektirodájának igazgatója, Bíró Tamás látta el.

Magyar Ferenc felszólalásában elmondta, hogy a Szent István Egyetem a Kárpát-medencei magyar vidék egyetemeként aposztrofálható. A kancellár kiemelte, hogy a SZIE magyarországi kampuszain túl jelentős külhoni hálózattal is rendelkezik. Ennek egyik legfontosabb bázisa Székelyföld, hisz az egyetem 1991-ben kezdte meg oktatási tevékenységét Csíkszeredában, továbbá szintén évtizedes múltra visszatekintve jelen van Vajdaságban és Kárpátalján, s a tavalyi évben Felvidéken is beindította kihelyezett képzéseit. A SZIE alapfilozófiája az egységes Kárpát-medencei magyar oktatási tér gondolata. Az egyetem ezen egységes térben gondolkodva vidékfejlesztési orientációjával a külhoni gazdaságfejlesztési programokban érintett szereplőket is segíteni hivatott. A SZIE a Kárpát-medencében innovációs centrumokat hozott létre, melyek a képzéseken túl egyéb tevékenységekkel is foglalkoznak, ezzel hozzáadott értéket teremtve az alapfeladatok mellett. Az egyetem számára rendkívül fontos a hálózatosodás, ezért Gödöllőn létrehozta a Kárpát-medencei Agrár és Vidékfejlesztési Innovációs Központot (KAVIK), mely a négy külhoni centrum tevékenységét koordinálja.

Magyar Ferenc kiemelte, hogy a Szent István Egyetem szerepe fajsúlyos a külhoni gazdaságélénkítő programokban, hisz az érintett pályázatok vonatkozásában nem csupán a megvalósítás során, hanem már az ötlet születésének pillanatában is fontos segíteni a vállalkozókat. Elmondható: hasznos az, ha a pályázó gazdálkodók mellett van egy hiteles szakértő, tanácsadó, aki segít az ötletet kialakítani, majd a realitások talaján tartani. A Szent István Egyetem a szakértői tevékenységtől kezdve a felnőttképzésen át a doktori képzésig minden szinten jelen van a Kárpát-medencében. A SZIE elkötelezettje a tudásexportnak, de manapság már nem csupán így vélekedik a kérdésről, hisz az intézmény kétirányúként tekint a témára: ma Magyarországon legalább annyit lehet tanulni a külhoni vállalkozóktól és kollégáktól, mint amennyi tudás az anyaországból áramlik a Kárpát-medencei területekre. A Szent István Egyetem külhoni partnereivel együtt jó szívvel és erős elkötelezettséggel áll a Kárpát-medencei magyarság szülőföldön boldogulásának ügye mellé – zárta gondolatait a kancellár.

Fotó: Tusványos fotós csapata