Tűzzománc alkotás a gödöllői kollégiumban

 A Szent István Egyetem Gödöllői Kollégiumainak B épületében, a közelgő nemzeti ünnep alkalmából március 12-én Fekete György belsőépítész, a Magyar Művészeti Akadémia elnöke felavatta Járási Ildikó Éva iparművész tizenöt négyzetméteres tűzzománc alkotását. A Gödöllői Kollégiumért Alapítvány finanszírozásával megvalósult három méter magas, öt méter széles mű születésének folyamatát a kollégiumi és a hallgatói önkormányzat tagjai is figyelemmel kísérték. Elnevezésére pályázatot hirdetett a kollégium, a névadó zsűri – melynek Járási Ildikó Éva is tagja – március 19-30-ig várja a javaslatokat.

A kollégiumot 25 éve vezető Bujáki Gábor főigazgató köszöntőjében elmondta, hogy nemzedéktől függetlenül az igényes környezet motiválja a hallgatókat a tanulmányaikban való elmélyülésre. Az 1600 diák otthonául szolgáló épületegyüttesben immár képzőművészeti alkotások sora segíti a szellemi töltekezésüket.

A Járási Ildikó Éva alkotását méltató és avató Fekete György Heisenberg gondolatát idézte fel, miszerint a tudomány tennivalója az, hogy a világból fedezzen fel mindent, ami létező, a létezők között keressen kapcsolatokat, és a létezőt fordítsa az emberiség boldogulására. A művészet célja pedig az, hogy létrehozza a sohasem voltat. Ebben áll a művészet hallatlan felelőssége – ami tulajdonképpen az isteni teremtés folytatása az emberiség eszközeivel.

A Magyar Művészeti Akadémia elnöke kiemelte, hogy a magyar zománcművészet az utóbbi 20-25 évben világhírűvé vált. A kecskeméti zománcművészeti telepen mintegy 200 festő, szobrász, keramikus és textiltervező iparművész dolgozik ezzel a különleges varázsú technikával. Járási Ildikó Éva embereket ábrázol, akik a szépséget, az előkelőséget, a hagyományokat tükrözik a hallgatók számára. Tűzzománc munkája révén mintegy új lakókkal gazdagodott a kollégium, akiket szeretni lehet, akiket meg lehet simogatni a folyosón járó-kelő embereknek.  

Szendrő Péter rector emeritus emlékeztetett rá, hogy a kollégium épületét közel ötven évvel ezelőtt az akkori hallgatók alapozták. Az egyetem szellemi építkezése hosszabb folyamat – ennek szép állomása a mostani avatás. Gödöllő mindig is fogékony volt az újra, folytatta a SZIE alapító rektora. Ezért fogadta be Makovecz Imrét, ezért tette közkinccsé kiadványaiban az egyetem polgárainak művészeti alkotásait. Kultúra nélkül nincs értelmiség, okos értelmiség nélkül pedig elvész az ország, figyelmeztetett.

A tűzzománc alkotás átadása után a közösségi munkában, a kulturális, szakmai és sporttevékenységben kiemelkedő kollégistákat köszöntötte a Gödöllői Kollégiumért Alapítvány. A következők kaptak ajándékot: Komjáthy László, Takács Márton, Krupa Attila, Bicskei Dániel, Fodor Ferenc, Stocsko Renáta, Hartman Hanna, Magyarosi Tibor, Homolai Dóra, Varga Gergő, Seres Dávid, Kulcsár Alexandra, Kaszanyi Gergely, Kómár Benjámin, Popovych Ádám, Telek Tamás, Maczkó Ádám, Herczeg Boglárka, Krnács Kitti, Németh Katalin, Pocsai Adrienn, Koritár Gabriella, Kistamás Tünde, Kriegel Zsófia, Lékó Lilla, Horváth Gabriella, Szakmáry Gréta, Merkószky Tünde, Széles Petra.

Az alapítvány Járási Ildikó Éva képzőművész egy-egy alkotásával kedveskedett az avatást elősegítőknek. Az ajándékot Fekete György, a Magyar Művészeti Akadémia elnöke, Németh Imre volt miniszter, Szendrő Péter rector emeritus, Németh Anikó művészeti vezető, Balázs Gusztáv újságíró és Birnbaum Helga nevelőtanár, az Egyetemi Kollégiumi Tanács volt titkára vették át.

Külön köszöntötték Velecsek Gusztávot, aki kidolgozta a mű felfüggesztésének technikáját,

valamint Kőrösi Jánost, Marton Gyulát, Takács Mártont.

A műsorban közreműködött a Butterfly Effect; a 2010-ben alakult formáció a dzsessz, a népzene, a hipp-hopp és a klasszikus zene elemeit ötvözi egy stílusba. Horváth Zoltán Faludi György: „Tanuld meg ezt a versemet” című költeményét szavalta el.