Új makettek a Szarvasi Arborétumban

A 2013-ban megnyitott Mini Magyarország Makettpark a Szarvasi Arborétumban található. Létrehozásának ötletét az a tény adja, hogy Szarvas a Történelmi Magyarország középpontja. Így került a mintegy 2 ha-on elterülő park közepére a Szarvast megjelölő pont, majd köré az országra jellemző sok-sok emblematikus épület. Az első évben csaknem 25 makettel nyitott a park, amely az idénre meghaladta a százat.

Minden évben történik valami új fejlesztés: Átadásra került Erdély egy része, majd a Felvidék, jelenleg pedig Észak-Erdély és Kárpátalja. Az új makettek: Munkácsi vár, Huszt vára, Beregszászi Főiskola, Körösmező (Felmagasztalás Temploma), Uzsoki Fatemplom, Máriapócsi Kegytemplom, Vereckei Hágó Emlékmű, Túristvándi Vízimalom, Dióshalmi Fatemplom, Szatmárnémeti Zsinagóga, Nagyváradi Fekete Sas Hotel.

A történelmi múltja, szépsége vagy építészeti értéke miatt különleges épületek és építmények mellett számos interaktív pont kíséri a kiállítást. Egyes pontokon hangok, máshol valamilyen mozgás jeleníthető meg és a gyerekek, de a felnőttek számára is érdekességet jelentő vonatpályák különösen vonzóak a látogatóknak. A vonatokat az egyes állomásokon gombnyomással lehet indítani. A korábbi vasúti pályák most szintén bővültek egy új körrel, amelyet két híd, négy alagút és négy szerelvény egészít ki.
A Makettpark nyitvatartása megegyezik az Arborétuméval, az év minden napján reggel nyolctól, sötétedésig látogatható.