Új ösztöndíjjal támogatja a képzést a Hidvégi Béla Vadásztrófea Alapítvány

A Hidvégi Béla Vadásztrófea Alapítvány ösztöndíjat alapított a Szent István Egyetem Mezőgazdaság- és Környezettudományi Kar szakirányú tanulmányokat folytató hallgatói részére. Az ösztöndíj alapításáról szóló dokumentumot Budapesten, a 27. FeHoVa kiállítás keretén belül, az Alapítvány standján Hidvégi Béla alapító és dr. Heltai Miklós, a SZIE MKK mb.dékánja írta alá, február 14-én, pénteken.

A pályázatra minden olyan hallgató jelentkezhet, aki legalább egy sikeresen lezárt félévvel rendelkezik. Az ösztöndíj időtartama egy év, a sikeres ösztöndíjas a következő pályázati kiírásban újra pályázhat.

Az ösztöndíj és az Alapítvány célja is az, hogy megismertesse és széles körben elfogadottá tegye a vadászat és vadvédelem ügyét, a két szakterület egymásrautaltságát. Szintén kiemelt cél a világ vadászható vadfajainak – különös tekintettel a vadászható hegyi vadfajokra – megismertetése, együtt a világ nagy vadászati szervezeteinek működési rendszereivel, továbbá Hidvégi Béla vadászati filozófiájával.

*

A Kárpát-medence vadászainak, horgászainak és természetkedvelőinek legnagyobb találkozója több mint 50 ezer látogatót vonzott a Hungexpo két pavilonjában, csaknem 300 kiállító előtt.

Ezúttal is a kiállítás első napján rendezte meg a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara A vadgazdálkodás aktuális kérdései című konferenciáját, amelyen vidékfejlesztési, erdő- és vadgazdálkodási szakértők vettek részt, köztük Győrffy Balázs, a kamara elnöke, Zambó Péter, az Agrárminisztérium erdőkért és földügyekért felelős államtitkára, dr. Jámbor László, az Országos Magyar Vadászkamara elnöke és Bajdik Péter, az Országos Magyar Vadászkamara főtitkára.

A konferencia részvevői tájékoztatást kaptak a vadgazdálkodást érintő jogszabályok változásairól, az új vadászkártya bevezetéséről és az afrikai sertéspestis hazai megjelenésének vadászatra gyakorolt hatásairól. Bors Richárd, az Egy a természettel Nonprofit Kft. igazgatója a 2021-es Vadászati Világkiállítás aktualitásairól beszélt.

A vadászok és horgászok szezonnyitó rendezvényén ezúttal is számos újdonsággal találkozhattak a látogatók. Rengetegen keresték fel a Vadásztrófeák határon innen és túl című bemutatót, az 50 éve elhunyt vadász-író, Fekete István emlékére rendezett kiállítást, valamint a nemzetközi hírű vadász, a most 84 éves Hidvégi Béla legkedvesebb fegyvereiből összeállított tárlatot.

Nagy siker volt a Takarék Csoport által szervezett filmvetítés, amelyen a látogatók megtekinthették a Vadonvilág – gróf Széchenyi Zsigmond nyomában című életrajzi dokumentumfilmet.

A horgászoknak ezúttal is három helyszínen szerveztek látványos és érdekes programokat a szervezők. Sokan keresték fel az Energofish új etetőhajóját, és a négy nap alatt rengetegen fordultak meg a Pergető medencénél is, ahol a horgászok hasznos pergető tippeket és trükköket hallhattak és láthattak a legjobb szakemberektől.

A FeHoVa kiállítással egy időben megrendezett nemzetközi kutyakiállításon a zsűrik több száz négylábút minősítettek.

A fotók Balázs Gusztáv felvételei.

A rendezvényen készült felvétel itt tekinthető meg.