Újra alakult a Nemzeti Agrár-tanácsadási Bizottság

A mezőgazdasági és vidékfejlesztési szaktanácsadói tevékenységről és a mezőgazdasági szaktanácsadási rendszerről szóló 16/2019. (IV. 29.) AM rendelet hatályba lépésével a jogalkotó lehetőséget biztosított arra, hogy a Nemzeti Agrár-tanácsadási Bizottság (NATaB) újra alakuljon. A javaslattevő és véleményező jogkörrel bíró tanácsadó testület tagja lett Dr. Kozári József, a Szent István Egyetem szolgáltatási központokért felelős kancellárhelyettese, a SZIE Szaktanácsadási és Továbbképzési Központ központvezetője is.

Az alakuló ülésre július 1-jén került sor az Országház Pázmándy Dénes termében, a tagok kinevezését Dr. Nagy István agrárminiszter adta át. A NATaB tagja lett többek között Dr. Juhász Anikó agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkár, Dr. Viski József vidékfejlesztési programok végrehajtásáért felelős helyettes államtitkár és Dr. Kondra Laura mezőgazdasági és vidékfejlesztési támogatásokért felelős elnökhelyettes is. Az agrár-felsőoktatási intézmények képviseletében Dr. Kozári Józsefen kívül Dr. Jávor András, a Debreceni Egyetem egyetemi tanára és rektori főtanácsadója, továbbá Dr. Vér András, a Széchenyi István Egyetem tudományos munkatársa is a NATaB tagja lett.

Jakab István, a NATaB elnöke köszöntőjében a világgazdaságban végbemenő gyors technológiai fejlődésre és az ehhez szükséges tudás gyors megszerzésére egyaránt felhívta a figyelmet, továbbá arra is rámutatott, hogy jelenleg az agrártevékenységben a kapacitásainknak csak a kétharmadát használjuk ki. Kiemelte, hogy a termelők kétharmada még mindig nem ismerte fel a folyamatos információszerzés, az új fejlesztések megismerése iránti szükségletet, ráadásul a gazdálkodók számára a tudományos és jogszabályi nyelvet is le kell fordítani, amiben a szaktanácsadók szerepe meghatározó. A szaktanácsadónak tehát meg kell szereznie, majd a gazdálkodó számára érthető módon át kell tudni adni a tudást. A NATaB ezt követően a tervek szerint évente legalább 2 alkalommal ülésezik majd.