Újra intézményünkben járt a TIKA magyarországi koordinátora

Az elmúlt évben beszámoltunk arról, hogy a Török Köztársaság Miniszterelnöki Hivatala Török Együttműködési és Koordinációs Ügynökség (TIKA) több mint 10 millió forint értékben támogatta a Szent István Egyetem Budai Campus Szent Gellért Kollégiumát. Idén már második alkalommal járt a TIKA magyarországi koordinátora Gödöllőn, hogy inter- és multikulturális/nemzetközi közösségi terek kialakításáról egyeztessen a Szent István Egyetemen.

Mind a magyar, mind a nemzetközi hallgatók körében nagy szükség mutatkozik arra, hogy legyenek olyan találkozási pontok, közösségi terek, ahol szabadon tölthetnek időt, közös rendezvényeken vehetnek részt, erősíthetik kapcsolataikat, valamint megismerhetik egymás kultúráját, történetét, szokásait. Jelenleg ilyen funkciójú terek nem állnak rendelkezésre az egyetemen. Olyan közösségi tereket szeretnénk létrehozni, ahol nem csak a diákok, de az oktatók is megfordulhatnak, órán kívül is találkozhatnak diákjaikkal.

Aysa Sarac a TIKA 2018. június végén kinevezett vezetője helyszíni szemlét tartott Dr. Palkovics László, a Budai Campus rektorhelyettese és a SZIE megválasztott rektora, valamint Dr. Szabó István nemzetközi és külkapcsolati rektorhelyettes vezetésével. A látogatás során bejárták a szemináriumi épületet, a Színháztermet és az egykori Gekko teaházat. A személyes találkozó előzménye volt egy rektori szinten benyújtott pályamunka a lehetséges beruházásokról. A pályázatról a Török Miniszterelnöki Hivatal hoz végleges döntést, értesüléseink szerint a pályázatot már kiküldték Ankarába.

A SZIE nemzetköziesítési stratégiájában is kiemelt szerepe van a nemzetközi hallgatói elégedettség fenntartásának és további növelésének, melyhez nagymértékben hozzájárulhatnak az igényesen kialakított, hallgatók számára is könnyen elérhető közösségi terek.

Bízunk benne, hogy a Török Köztársaság Miniszterelnöki Hivatala Török Együttműködési és Koordinációs Ügynökséggel tovább erősíthetjük együttműködésünket, hiszen a török hallgatói közösség az egyik legnagyobb létszámú egyetemünkön.