ÚNKP: egyre népesebb mezőny

A múlt évi 12-vel szemben idén már 17 szekcióban mutatkozott be a Szent István Egyetem közel 200, az Új Nemzeti Kiválóság Program (ÚNKP) ösztöndíját elnyert hallgatója február 3-án a Gödöllői Campuson.

Az ÚNKP 112 pályázatot támogatott ebben a tanévben a SZIE-ről, melynek keretében a legkiemelkedőbb egyetemre jelentkezők, alap- és mesterszakos hallgatók, doktoranduszok, doktorjelöltek és posztdoktorok összesen 106 millió forint ösztöndíjban részesültek.

A konferenciát megnyitó dr. Palkovics László rektor kiemelte, hogy a 2016 óta évente meghirdetett pályázat a kutatómunka presztízsét emelő anyagi támogatással segíti a nyerteseket. A kutatói életpálya pedig szorosan összefügg az oktatóival, ezért az UNKP a felsőoktatási intézmények utánpótlását is segíti.

Dr. Helyes Lajos kutatási rektorhelyettes arról szólt, hogy egyetemünkön a legtöbb sikeres pályázat a nemzetgazdaságban stratégiai szerepet játszó agráriumhoz kapcsolódik. A nyertesek közül kerülnek ki az adott szakterületek innovátorai. 

Az egyetem innovatív környezet kialakításával is igyekszik új eredmények elérésére ösztönözni hallgatóit, hangsúlyozta dr. Szabó István oktatási rektorhelyettes. A konferencia elsődleges céljának az új gondolatok megméretését nevezte. Hozzátette: akkor lesz teljes értékű az innovációs folyamat, hogy ha a kutatások eredményeit át tudják adni a gazdaságban dolgozó szakembereknek.

Balázs Gusztáv felvételei