Utánpótlás konferencia Gödöllőn

Gödöllő, 2013. május 29.

Idén a gödöllői Szent István Egyetemen tartotta meg 2. Utánpótlás Konferenciáját az MLSZ Edzőképző Központja. A rendezvényen közel 500, gyermeklabdarúgóval foglalkozó edző vett részt. A konferenciának otthont adó egyetemen 2 éve működik az Aegon-SZIE Tanulj és Sportolj! program, amelynek egyik fő célja, hogy az élsportoló fiatalok közül minél többen válasszák az egyetemi továbbtanulást anélkül, hogy a versenysportról le kellene mondaniuk.

 

Idén a gödöllői Szent István Egyetemen tartotta meg 2. Utánpótlás Konferenciáját az MLSZ Edzőképző Központja. Szalai László, a szervezet igazgatója megnyitó beszédében elmondta, éppen azért esett idén a választásuk a gödöllői egyetemre, mert itt egy olyan különleges életpálya modell, az Aegon-SZIE Tanulj és Sportolj! program működik, amelyet minél több fiatalokkal foglalkozó edzővel meg szeretnének ismertetni. „Szeretnénk, hogy az egyetemen működő programot minél több edző, és rajtuk keresztül minél több középiskolás sportoló diák is megismerné. Fontos tudniuk, hogy nem szükséges választaniuk a tanulás és az élsport között, mert van olyan egyetem, amely segít nekik ezek összehangolásában” – mondta el Szalai László. Hozzátette: „bízom benne, hogy a konferencia után a labdarúgó társadalom és a Szent István Egyetem között szorosabbá válik a kapcsolat, és minél több fiatal labdarúgó jelentkezik az egyetemre.”

Az egyetemen 2010 óta működik az Aegon-SZIE Tanulj és Sportolj! program, melynek éppen az a célja, hogy az élsportoló fiatalok közül minél többen válasszák az egyetemi továbbtanulást anélkül, hogy a versenysportról le kellene mondaniuk. A program keretein belül külön sportiroda segíti a tanulókat többek között egyéni, a versenyekhez, a felkészülés rendjéhez igazodó tanrenddel és vizsgarenddel. Az egyetem segíti a kapcsolattartást az edzők és a szülők között is.

A Szent István Egyetem eddig már több szövetséggel és klubbal kötött együttműködési megállapodást, így a Magyar Atlétikai Szövetséggel, a Magyar Kézilabda Szövetséggel, Magyar Lovas Szövetséggel, a Magyar Vízilabda Szövetséggel, a Puskás Ferenc Labdarúgó Akadémiával, valamint a Ferencváros kézilabda- és vízilabda-szakosztálya mellett a Magyar Futball Akadémiával is.

„Minden rangos eseményt szívesen látunk az egyetem falain belül, hiszen fontos számunkra, hogy minél több szakembernek mondhassuk el személyesen is, mi a program lényege” - mondta el Balázs Zoltán, az Aegon-SZIE Tanulj és Sportolj! program igazgatója. „Az edzők azok, akik segítenek megismertetni programunkat a továbbtanulásra készülő fiataloknak. Szakmai hozzáértésük pedig nekünk is segít továbbfejleszteni a programot, hogy minél jobban szolgálhassa kitűzött céljainkat: hogy a sportolók tanuljanak, a tanulók pedig sportoljanak.”

Az egész napos képzésen mintegy 500 szakember vett részt az ország különböző pontjairól, akik a 6-12 éves korosztállyal foglalkoznak. A résztvevők között volt többek között Király Gábor, Kovács Zoltán, Lisztes Krisztián, Lőw Zsolt, Szélesi Zoltán, Tököli Attila, Mészöly Géza, Csábi József is. Előadőként vett részt az eseményen Szalai László az MLSZ Edzőképző Központ igazgatója, Dárdai Pál (Hertha BSC, szakmai előadó) valamint Austin Speight (Coerver program,MLSZ).

 

További információ:

Szent István Egyetem, Sportközpont

H-2100 Gödöllő, Páter Károly utca 1.

Tel./fax: +36 (30) 526 4096

Tel.: +36 (28) 522 000 / 1969

www.tanuljessportolj.hu