Versenyuszoda épül az egyetem területén, az Alsóparkban

Nemzetközi versenyek rendezésére alkalmas, akadálymentesen megközelíthető versenyuszoda épül 2,5 – 3 milliárd forintos kormányzati beruházásban a Szent István Egyetem gödöllői Kertészeti Tanüzemének területén – közölte csütörtöki sajtótájékoztatóján Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere, Simicskó István sportért és ifjúságért felelős államtitkár és Vécsey László, a gödöllői választókerület országgyűlési képviselője. A fejlesztést méltatta Kapás Boglárka úszónő is.

Balog Zoltán a kormányzati döntés kapcsán elmondta, hogy a fővárosi agglomerációban a sportlétesítmények fejlesztése elmaradt az infrastruktúra többi elemének fejlesztésétől, amellyel igyekeztek követni az elmúlt évtizedek lélekszám növekedését. Az elmúlt ötven év alatt Gödöllő lakosságszáma is duplájára nőtt, de a sport infrastruktúrája ezt az ütemet nem követte. A város óvodáiban, általános és középiskoláiban 11 ezer gyerek tanul, az egyetem gödöllői kampuszára pedig 6.300 hallgató jár.

Az egészséges életmódot megfelelő létesítményekkel is támogatni kell. Gödöllőn ezt a célt fogja szolgálni a versenyuszoda. A komplexum 50 méteres medencét, ezer látogatót befogadó lelátót, bemelegítő és egyben tanmedencét, továbbá kiszolgáló részlegeket foglal majd magába és állami forrásból valósul meg állami tulajdonban lévő, a SZIE vagyonkezelésében álló ingatlanon. Mintegy százezer lakosú régiót szolgál majd ki, beleértve a szabadidős és versenysport, az utánpótlás nevelés,  a vízilabda edzések, továbbá a parasport igényeit.

A miniszter hozzátette: a beruházásról hozott döntés is mutatja, hogy a kormány elkötelezett a sport, mint stratégiai ágazat mellett. Az elmúlt 3 évben az igazolt sportolók száma Magyarországon 100 ezerrel emelkedett, s ma 330 ezer. Ez az igazi eredmény, ez az igazi siker. Napjainkban minden harmadik településen zajlik valamilyen sportlétesítmény fejlesztés és – mindeddig példátlanul - 600 ezer gyerek sportol a mindennapos testnevelés keretében. 

Az állam abban érdekelt, és a minisztérium is ezt a célt szolgálja a maga szakmai területén, hogy egészséges nemzedékek nőjenek fel. A sport a gyerekek testi, szellemi és lelki fejlődését segítő nevelési eszköz, mondta többek között Simicskó István. A kormány jó partnert, jó szövetségest talált az egyetemben és Vécsey László képviselőben is, aki keményen lobbizott azért, hogy a kormány ezt a döntését meghozza. Az uszoda beruházással a város és térsége gazdagodik, gyarapodik.

A kormány összességében arra törekszik, hogy a turistaházaktól a kerékpárutakig, edzőpályáktól a versenypályákig stabil alapokra helyezze a magyar sportot. 2010-ben azt tapasztalták, hogy a gyerekek 75 százaléka csak testnevelés órákon mozog rendszeresen. Szeretnénk, ha minden gyerek sportolna és felnőttként is igényelné a sportot, hangsúlyozta az államtitkár, majd ismertette az ennek érdekében tett lépéseket, a kölyökatlétikai programot, a látvány csapatsportok támogatását, 16 kiemelt sportág 2020-ig szóló 135 milliárd forintos támogatását, további sportágak 300 millió forintos felzárkóztatási keretét, hat fővárosi klub támogatását, a kis vidék klubok 300 millió forintos szolidaritási alapját, edzők állami fizetését és  fiatal sportcsillagok ösztöndíját, amiben Kapás Boglárka is részesült. Az államtitkár arra is emlékeztetett, hogy a 2021-e vizes világbajnokságot, az egyik legjelentősebb sporteseményt Magyarország rendezi.

Vécsey László elmondta, hogy Gödöllő 1966-ban nyerte el a városi rangját, ő akkor harmadikos diák volt a Petőfi Iskolában. A 16 ezer lakosú városban három helyen lehetett úszni tanulni, és a családoknak sem volt kérdés, hol töltsék a kánikulai napokat.  A ma 34 ezres város, ahol több mint hatezer egyetemista él és több ezer ember veszi igénybe a helyi szolgáltatásokat, a vízisportok céljára egyedül a Hajós Iskola tanmedencéje maradt.

Az egyetemi strand bezárása kapcsán kezdte keresni a lehetőséget a fejlesztésre, mint fogalmazott, a kormány egyre világosabban kirajzolódó sporttámogatási rendszerének feltételei között. A múlt év, javuló gazdasági adatait megismerve kérte a kormány segítségét a beruházáshoz, amely méltányolta érveit. Elkezdődött a munka, s az egyetem vezetésében nagy jó együttműködő partnert talált, a létesítmény helyszíneként pedig a kertészet 3,5 hektáron elterülő területét.