Workshop a mesterséges intelligencia képzésről

A Szent István Egyetem (SZIE) és a Microsoft Magyarország Kft. Mesterséges Intelligencia (MI) Tudásplatformot hozott létre. Ennek keretében workshopot rendeztek a mesterséges intelligencia képzésről, Gödöllőn, a Mérnökinformatikai Központban. Az eseményen oktatók, informatikusok és egyetemi hallgatók vettek részt.

Bevezető előadást dr. Szabó István oktatási rektorhelyettes tartott, amiben ismertette a kormány augusztus elsején elfogadott Digitális Agrár Stratégiáját, a SZIE ebből eredő lehetőségeit és feladatait, továbbá a Microsofttal kialakított együttműködés tartalmát.

A Mesterséges Intelligencia Tudásplatform célja intenzívebbé tenni e technológia elterjedését az egyetem képzéseiben. Ezt elősegítendő lehetőség nyílik arra, hogy a SZIE oktatói elérjék a Microsoft AI School tananyagait. Az egyetem beépíti a Microsoft Magyarország AI „Artificial Intelligence” anyagait a "Mesterséges intelligencia alkalmazások" című képzésébe, a szoftvervállalattal közösen összeállít két, 2x45 perces előadásanyagot, amit kiajánl az egyetem tetszőleges kurzusai számára. Végezetül hallgatói innovációs csoportot alakítanak ki mintaprojektek megvalósítására doktoranduszok, szakoktatók és hallgatók részvételével.

Dr. Szabó István a mezőgazdaság korszakos fordulatait öt pontba sorolta – ezekből három egyetlen generáció közös élménye. Az első az árutermelés megjelenése, a második a zöld forradalom, a harmadik a precíziós gazdálkodás, amely korábbi vélekedésekkel szemben nem a végállomás, hanem a digitalizáció nyitánya. Ma már a „Smart farming” áll az oktatás és a kutatás középpontjában, hogy a közeljövőben mindez helyet adjon a robotizált mezőgazdaságnak. 

A mezőgazdasági technológiaváltásokat mérsékelt, közepes és nagy hatású kategóriákba csoportosította. Az utóbbiak közé tartozik az IoT - az egymással kommunikáló eszközök alkalmazása -, az automatizálás, a robottudomány, a mesterséges intelligencia és az adattudomány.

Az IT megoldások a mezőgazdaságban is általánossá válnak, elkerülhetetlen a termelékenység és hatékonyság növelése, a környezettudatosság, az intelligens fejlesztés.

A Digitális Agrárstratégia a Szent István Egyetem közreműködésére számit például "okosgazda" programok, Digitális Agrárakadémia keretében.

A Felsőoktatási és Ipari Együttműködési Központ bevonásával – amelynek kivitelezés alatti épületét éppen a workshop ideje alatt kötötték össze a Mérnökinformatikai Központtal - Digitális Agrárinnovációs Központ létesül a gödöllői kampuszon.

A Microsoft definíciója szerint a mesterséges intelligencia olyan technológia, amely érzékel, tanul, következtet, és ezzel kiterjeszti az emberek és a szervezetek tevékenységét, mondta előadásában Varga Gábor, a szoftvervállalat magyarországi stratégiai technológiai tanácsadója. Intenzív elterjedésére napjainkban a felhőből elérhető számítási kapacitások, az adattömeg és a megfelelő algoritmusok rendelkezésre állása ad lehetőséget.

Az előadó arról is szólt, hogy a mesterséges intelligencia alkalmazásával 2030-ig 16 százalékkal emelkedhet a világ GDP-je. A mezőgazdaságnak 2050-re meg kell dupláznia az élelmiszertermelést az emberiség ellátásához, s ennek egyik kulcsa lehet e technológia alkalmazása.

A SZIE és a Microsoft is tagja a 2018 őszén megalakult Mesterséges Intelligencia Koalíciónak. A mintegy 70 magyar és nemzetközi cég, egyetem, tudományos műhely, szakmai- és közigazgatási szervezet részvételével létrejött tömörülés célja az, hogy hazánk Európa élvonalába kerüljön, fontos tagjává válva a nemzetközi mesterséges intelligencia közösségnek.     

A mesterséges intelligencia 70 éve fejlődik, napjainkban zajlik a negyedik ipari forradalom, melyet intelligens, döntésképes robotok jellemeznek.