XIV. Növényorvos Nap Gödöllőn

A Szent István Egyetem aulája adott otthont november 14-én a Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara XIV. Növényorvos Napjának, amire több mint fél ezren érkeztek az ország minden pontjáról, megvitatni a legaktuálisabb növényvédelmi kérdéseket.

A résztvevőket dr. Palkovics László, a SZIE rektora, Font Sándor, az Országgyűlés Mezőgazdasági Bizottságának elnöke, Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke és dr. Oravecz Márton, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal elnöke is köszöntötte.

Az eseményen miniszteri elismerő okleveleket és kiváló növényorvos kitüntetéseket adtak át.

A szakmai előadások sorát az egyetem két munkatársa nyitotta és zárta. Legelőbb Növényorvosi látlelet kajszi ültetvényekről címmel dr. Pénzes Béla, a Kertészettudományi Kar Rovartani Tanszékének egyetemi tanára, legvégén Új agrár-meteorológiai információs rendszer fejlesztése növényvédelmi céllal címmel Ádám János, a Kar Növénykórtani Tanszékének egyetemi tanársegéde osztotta meg gondolatait a hallgatósággal.

A további előadások többek között a növényvédelmi rendelet módosításából adódó aktuális feladatokat, az idei gyomirtási kihívásokat és tapasztalatokat, a biológiai növényvédelem új technológiai módszereit, a szőlőlisztharmatot taglalták. A növényvédelem előtt álló feladatokat kivételesen érzékletesen mutatta be a nyugati dióburok-fúrólégy elleni drónos csalétkes permetezés 2019. évi eredményeiről szóló ismertetés.

A növényorvosok felelősségére hívta fel a figyelmet gondolataival Szemerits Eszter, a SZIE Mezőgazdaság- és Környezettudományi Karának elsőéves növényorvos mesterszakos hallgatója, akit ebben az évben a jászberényi Mézvásár és Méhésztalálkozó Mézkirálynőjének választottak.

Balázs Gusztáv felvételei